početna
      vijesti
      projekti
      sajmovi
      novi propisi
      obrazovanje
 
 
 
 
      galerija slika
      kontakt
      linkovi
 
 

  Obrtnička komora   Međimurja

  40000 Čakovec,
  Park Rudolfa Kropeka 1

  tel./fax. 040 312 643

  e-mail

 

 

ARHIVA VIJESTI
 

 

08-01-2007

PROPISI

Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti

Krajem prošle godine ministar financija je donio novi Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti, koji je u primjeni od 01. siječnja 2007. godine. U članku 2. ovog Pravilnika propisani su uvjeti prema kojima porezni obveznik može utvrditi dohodak u paušalnom iznosu.

Posebno upozoravamo da ukoliko obrtnik želi oporezivanje u paušalnom iznosu, obvezno se mora prijaviti u Registar poreznih obveznika za 2007. godinu, najkasnije do 31. siječnja 2007. godine. Detaljnije

08-01-2007

PROPISI

HDS-ZAMP-HOK, Opći ugovor o uvjetima za javno korištenje glazbe

Zaključen Opći ugovor o uvjetima za javno korištenje glazbe. Detaljnije

16-12-2006

DOGAĐAJI

Treći susret obrtnika umirovljenika

U organizaciji Udruženja obrtnika Međimurske županije i Udruženja ugostitelja Međimurja, jučer, 15. prosinca 2006., je u restoranu Prepelica Otok - Prelog, održan treći po redu susret obrtnika umirovljenika s područja Međimurja.
Stotinjak obrtnika umirovljenika, od kojih najstariji, gospodin Franjo Horvat, kovač iz Nedelišća ima 103 godine, okupilo se na zajedničkom druženju, te se uz pjesmu, šale i ples prisjetilo svojih nekadašnjih obrtničkih dana.
Tražeći od obrtnika seniora savjet za mlade obrtnike koji tek ulaze u poduzetničke vode, gotovo su svi sugovornici istaknuli da je pošten odnos između obrtnika i kupca, odnosno korisnika usluga najvažnija stvar za dugovječnost obrta. Važno je stvoriti ime koje će garantirati kvalitetu robe i usluga, te na taj način stvoriti autoritet na tržištu i ma kako teška situacija bila, ne posustajati na putu do zadanih ciljeva.
Uspoređujući pak svoje obrtničke dane s današnjim pravilima na tržištu, obrtnike umirovljenike žalosti činjenica da se rad i kvaliteta obrtničkih proizvoda premalo cijene, nameti su sve veći, a na tržištu nitko ne poštuje pravila poslovanja, stoga smatraju da obrtnici moraju jasno definirati svoje stavove i zajedno s krovnom institucijom braniti svoje interese pred Vladom.
Ovo jedinstveno druženje obrtnika umirovljenika u Hrvatskoj polako prerasta u tradiciju, čime se želi pokazati da se o obrtnicima i njihovim problemima razmišlja i nakon njihovog odlaska u mirovinu - istaknuo je Stjepan Blažeka, predsjednik obrtnika umirovljenika Međimurske županije, te dodao da ga raduje činjenica što se na ovom susretu okupilo više obrtnika nego ranijih godina.
Trećem susretu obrtnika umirovljenika pridružili su se i Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore, Ivan Rešetar, predsjednik Udruženja obrtnika i Dragica Horvat, predsjednica Udruženja ugostitelja Međimurja, ističući da briga o obrtnicima umirovljenicima ne smije prestati, te da mladi trebaju pronaći uzor u uglednim obrtnicima čija se imena izgovaraju sa strahopoštovanjem.

13-12-2006

OBRAZOVANJE

Potpisani novi ugovori o stipendiranju učenika za deficitarna zanimanja

Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva i ove godine po prvi puta s Međimurskom županijom, nastavlja s programom stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja, a koji imaju prebivalište na području Međimurske županije.
U nazočnosti roditelja, danas, 13. prosinca, ugovore o stipendiranju nastavka školovanja, potpisali su novi stipendisti, budući stolari Luka Jakšić (Domašinec), Nikola Petković (Vratišinec) i David Hrženjak (Štrukovec), zidar Mario Baranašić (Orehovica), keramičar - oblagač Vedran Kovačić (Mali Mihaljevec), te autolakirer Mihael Lajtman (Hemuševec) iz Graditeljske škole Čakovec. Iz čakovečke Tehničke, industrijske i obrtničke škole stipendije će dobivati strojobravari Ilija Jakšić (Goričan), Martin Vidović (Goričan), Mišo Petran (Črečan) i Nikola Pužaj (Vularija). Ugovore su potpisali i tokari Matija Kovačić (Nedelišće), Josip Braniša (Hlapićina), Antonio Lukman (Strahoninec), Denis Tkalec (Palinovec), Marino Vresk (Pribislavec) i Tomislav Zoka (Goričan), te bravari Filip Toplek (Ivanovec), David Matjačić (Hemuševec) i Valentino Novak (Ivanovec). Stipendije će dobivati i tri učenice iz Srednje škole Prelog ; buduće slastičarke Vinka Gosarić (Goričan), Melani Bartolić (Donji Mihaljevec) i Nikolina Blažić (Gardinovec), iz Srednje strukovne škole Varaždin dimnjačar Ivica Škvorc (Strahoninec), te iz Obrtničke škole Koprivnica strojobravar Robert Međimurec ( Donja Dubrava).
Kriteriji koje je slijedila komisija odabirući dvadeset i četiri između četrdeset i četiri kandidata, bili su uspjeh u školi, prihodi članova domaćinstva i broj djece u zajedničkom domaćinstvu.
Čestitajući stipendistima (među kojima su odlikaši, tokari Josip Braniša i Antonio Lukman) na dosadašnjem radu, predsjednik Obrtničke komore Slavko Faltak posebno je naglasio da unatoč nastojanjima da se osnovnoškolci zainteresiraju za deficitarna zanimanja i unatoč činjenici da učenike nakon završetka školovanja čeka sigurno zaposlenje, još uvijek za deficitarna zanimanja ima premalo interesa.
Učenicima su čestitali i međimurski župan Josip Posavec, te njegov zamjenik Mladen Križaić.

11-12-2006
NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO MAJSTORU FRANJI LADIĆU, SOBOSLIKARU IZ STRAHONINCA

Obilježena 12. obljetnica OK Međimurske županije

U nazočnosti visokih županijskih dužnosnika, čelnika Grada Čakovca i predstavnika susjednih obrtničkih komora, u petak, 08. prosinca u dvorani Scheier u Čakovcu svečano je obilježena 12. obljetnica utemeljenja Obrtničke komore Međimurske županije.
Proslava obljetnice prilika je za isticanje pojedinaca koji su svojim radom pridonijeli razvoju, promociji i časnom zvanju obrtnika, odnosno za dodjeljivanje najviših komorskih priznanja. Tako je nagrada za životno djelo - statua Obrtnik Međimurja, uručena majstoru Franji Ladiću, soboslikaru iz Strahoninca, za 36 godina rada u obrtništvu kao uglednom, uspješnom i časnom obrtniku za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju obrtničkih institucija, te za dugogodišnji uspješan rad na promidžbi obrtništva.
Plakete Majstor godine za postignute značajne poslovne rezultate, ostvarena tehnološka unapređenja, postignutu visoku razinu kvalitete proizvoda i usluga, za postignute visoke rezultate u poduci učenika za obrtnička zvanja dodijeljene su Franji Golubu - strojobravaru iz Gornje Dubrave, Stjepanu Čalopeku - strojobravaru iz Pušćina i Antunu Zveru - dimnjačaru iz Strahoninca
Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava uručene su Stjepanu Žuliću - zidaru iz Palovca, Vladimiru Marciušu - autoprijevozniku iz Nedelišća, Stanislavu Brandi - autoprijevozniku iz Gornjeg Mihaljevca, Dragutinu Lisjaku - ugostitelju iz Domašinca i Zdravku Kolaru - strojobravaru iz Strahoninca
Na svečanoj proslavi uručena su i 22 priznanja za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i razvoju obrtništva, obrtnicima koji ove godine obilježavaju više od 20 godina rada u obrtu. Priznanja su dobili : Mladen Korunek - trgovac i plastičar iz Nedelišća, Blaženka Golubić- frizerka iz Svete Marije, Ivan Novak - autolimar iz Brezovca, Franjo Horvat - kamenoklesar iz Male Subotice, Rudolf Mesarić - autoprijevoznik iz Peklenice, Miljenko Grozdek - soboslikar iz Strelca, Josip Horvat - strojobravar iz Gornjeg Hrašćana, Petar Mlinarić - plastičar iz Podbresta, Nada Purić - frizerka iz Hodošana, Franciska Bašek - frizerka iz Savske Vesi, Dragutin Dominić - metalac iz Čakovca, Josip Matotek - građevinar iz Kotoribe, Branko Pačandi - izrada betonske galanterije D. Dubrava, Dragutin Sabol - strojobravar iz Palovca, Ivan Kraljić - autoprijevoznik iz Strahoninca, Slava Horvat - frizerka iz Preloga, Vesna Hamer - ugostitelj iz Domašinca, Dragutin Vabec - staklar iz Murskog Središća, Jasminka Barić - kozmetičarka iz Čakovca, Dragutin Kovačić - autoprijevoznik iz Mačkovca, Ksenija Vrbanić - dizajner tekstila iz Čakovca i Josip Biber - bravar iz Čakovca.
- Ovo je četvrta godina od kako smo se odlučili rad i trud naših članova obrtnika nagrađivati. Mi, kao krovna obrtnička organizacija na području Županije moramo vrednovati rad obrtnika i nagrađivati ono najbolje i one koji svojim dugogodišnjim obrtničkim stažom doprinose razvoju gospodarstva Međimurja i Hrvatske, one koji pune proračune, a da istovremano gotovo ništa, ili samo mrvice dobivaju iz proračuna, objašnjava Slavko Faltak, predsjednik OK Međimurske županije.
- U Hrvatskoj se na žalost može dogoditi da se dodijeli veliko priznanje svakome bez kriterija, a glavni uvjet je da platite nekakvih 1.000 kuna. Time se na žalost bave pojedine tvrtke, čime obezvrjeđuju regularna priznanja i postavlja se pitanje moralnosti i kažnjivosti takve djelatnosti. Zbog takvih anomalija ne čudi pitanje nekih naših obrtnika da li za dobivanje naših priznanja nešto moraju platiti. Naša priznanja se ne mogu kupiti, a mogu ih dobiti samo najbolji među nama i zato budite ponosni što ste i vi dobitnici - naglasio je predsjednik Faltak na svečanosti.

22-11-2006
IZBORNA SKUPŠTINA OBRTNIČKE KOMORE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Slavko Faltak jednoglasno izabran za predsjednika Obrtničke komore Međimurske županije

U petak,17.studenoga, u Čakovcu je održana Izborna Skupština Obrtničke komore Međimurske županije na kojoj je jednoglasno odlučeno da će dosadašnji predsjednik Slavko Faltak, soboslikar - ličilac iz Čakovca i u slijedećem četverogodišnjem mandatnom razdoblju biti predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije. Za novog potpredsjednika je izabran Ivan Jagec, trgovac iz Pribislavca. U Upravnom odboru Komore su i Dragica Horvat (ugostiteljstvo), Ivan Rešetar (trgovina), Tomo Pahek (obrada metala), Franjo Cimerman (knjigovodstvo), Ivan Lepoglavec (prerada plastike), Boris Lukovnjak (frizer), Stjepan Ambruš (organiziranje prijevoza) i Dragutin Lisjak (ugostiteljstvo). U Nadzorni odbor Komore pak su izabrani Štefanija Hren (knjigovodstvo), Nedeljko Vrbanić (ugostiteljstvo) i Josip Varga (elektromehaničar).

Kao osnovne smjernice u budućem radu Komore, predsjednik Faltak je na jučerašnjoj konferenciji za medije između ostalog istaknuo promidžbu obrtništva, intenziviranje rada sekcija, cehova i udruženja, rješavanje aktualnih problema s jedinicama lokalne samouprave, praćenje i reagiranje na prijedloge svih zakonskih prijedloga koji se odnose na rad obrtnika. Osobita pozornost posvetit će se i školovanju učenika za deficitarna zanimanja i informiranju obrtnika.

27-10-2006
UDRUŽENJE OBRTNIKA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Ivan Rešetar - novi predsjednik Udruženja obrtnika Međimurske županije

U Čakovcu je održana Izborna Skupština Udruženja obrtnika Međimurske županije na kojoj je izabran novi predsjednik, Ivan Rešetar, vlasnik trgovine metalnih proizvoda MO-BI iz Čakovca, dugogodišnji aktivni član u tijelima Udruženja obrtnika Međimurske županije i Obrtničke komore. Gospodin Rešetar je dugi niz godina radio u bivšem GK Međimurju, kao direktor prve zaštitne radionice i prinudni upravitelj staklenika, te jedan od direktora čakovečke ispostave Auto Hrvatske.
Kao osnovne smjernice u budućem radu Udruženja, novi predsjednik Rešetar je između ostalog istaknuo promidžbu obrtništva i rješavanje aktualnih problema vezanih s prevelikim nametima koje općine i gradovi nameću obrtnicima, te rad s obrtničkim odborima u jedinicama lokalne samouprave Međimurske županije. Rešetar će se zalagati i da se u brojnim poduzetničkim zonama odredi prostor za obrtnike, koji su danas potpuno marginalizirani zato što su jedinice lokalne samouprave orijentirane samo na velike ulagače.
No, Rešetar napominje da i sami međimurski obrtnici trebaju promijeniti način poslovanja. Naime, dok u drugim sredinama obrtnici međusobno surađuju, međimurske obrtnike jal sprječava u zajedničkom nastupu na tržištu, zbog čega se gube atraktivni poslovi u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izbornoj Skupštini Udruženja obrtnika Međimurske županije prethodili su izbori za predsjednike sekcija. Tako je Antun Kukovec izabran za predsjednika Sekcije obrtnika prijevoza robe i osoba, Slavko Faltak, je predsjednik Sekcije obrtnika građevinske djelatnosti, dok je Franjo Božak predsjednik Sekcije trgovačke i sličnih djelatnosti. Božidar Krušelj novi je predsjednik obrtnika proizvodnih djelatnosti, predsjednik Sekcije obrtnika uslužnih djelatnosti je Franjo Cimerman, a predsjednik Sekcije obrtnika elektroinstalaterske, elektromehaničarske i RTV-mehaničarske djelatnosti, Josip Varga.
Članovi Upravnog odbora Udruženja obrtnika Međimurske županije u narednom četverogodišnjem mandatu su Franjo Božak (Trgovina Tina, Strahoninec), Franjo Cimerman ( Knjigovodstvo Cimerman, Čakovec), Slavko Faltak ( Soboslikar i ličilac, Čakovec), Božidar Horvat ( Sigurnost- servis i prodaja vatrogasne opreme, Knezovec), Ratimir Hrešć (Autolimarski obrt Auto Hrešć, Čakovec), Božidar Krušelj (Kovinoplastika Krušelj, Prelog), Antun Kukovec, ( Trans-Kukovec, Strahoninec), Kristijan Štampar (Bravarija Štampar, Prelog), Josip Varga (Elektromehanika, Čakovec), dok su novoizabrani članovi Nadzornog odbora Stjepan Ambruš (Ambruš transporti, Pleškovec), Štefanija Hren (Knjigovodstvo Steffi, Mihovljan) i Ljerka Mesarić ( Krojačka radionica Ledra, Nedelišće).

24-10-2006

OBRAZOVANJE

Obrtnička komora Međimurske županije objavila natječaj za stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja

Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva i ove godine po prvi puta s Međimurskom županijom, nastavlja s programom stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja, a koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji.

U utorak, 24. listopada 2006. godine, objavljen je natječaj temeljem kojeg će 24-ero učenika dobivati stipendije u mjesečnom iznosu od 500,00 kuna.
Stipendija će biti dodijeljena učenicima koji će ostvariti veći broj bodova na osnovu kriterija školovanja za deficitarno obrtničko zvanje u jedinstvenom modelu obrazovanja, školskog uspjeha, prihoda po članu domaćinstva i broja djece u zajedničkom kućanstvu.

Od prvog natječaja 2004. godine do danas Obrtnička komora Međimurske županije stipendirala je 40 učenika deficitarnih zanimanja ( strojobravare (10), tokare (8), stolare (6), bravare (3), zidare (2), elektroinstalatere (2), precizne mehaničare (2), te po jednog obućara, limara, dimnjačara, pekara, slastičara, vodoinstalatera i instalatera centralnog grijanja i klimatizacije), te im je dodijelila stipendije u ukupnom iznosu od 300.000,00 kuna

Napominjemo: Dosadašnji stipendisti također su obvezni podnijeti zamolbu s potrebnom dokumentacijom.

04-10-2006

SAJMOVI

Međimurski majstori na 13. obrtničkom sajmu u Varaždinu ( 05.- 08.listopada 2006.)

U Varaždinu će se od 05. - 08. listopada 2006. godine istovremeno, na istom prostoru održati dvije sajamske manifestacije - 13. obrtnički sajam i 11. sajam Priroda, lov, ribolov, turizam. U sportskoj dvorani Graberje, te balonima i šatoru u neposrednoj blizini, u četiri će se dana posjetiteljima i potencijalnim poslovnim partnerima predstaviti brojni izlagači iz Hrvatske i susjednih država. Do prošle godine ova su se dva sajma održavala u različitim terminima ( Obrtnički sajam u proljeće, a Priroda, lov ,ribolov ,turizam u jesen), no željevši, kako ističu organizatori, povećati i sadržajnost i atraktivnost sajmova, a samim time i zadovoljstvo izlagača i posjetitelja, od 2005. godine dvije specijalizirane sajamske manifestacije spojene su u jednu.
Obrtnička komora Međimurske županije drugu godinu za redom objedinjuje svoje članove na zajedničkom izlagačkom prostoru 13. obrtničkog sajma.
U Paviljonu C, na izlagačkom prostoru veličine 22 m2 svoje proizvode i djelatnosti predstavlja petero međimurskih obrtnika : Vesna Wrana, Keramika Wrana iz Čakovca, Đurđica Horvat, Terakota izrada tradicionalnih suvenira iz Mačkovca, Marija Počekaj, Monika radionica za izradu domaćih kolača iz Ivanovca, Dino Drakulić, Slavuj proizvodnja biljnih preparata iz Čakovca, te Christian Posavec, Krojački obrt KOP iz Murskog Središća.
Posjetitelji će moći vidjeti široku paletu proizvoda; od tradicionalnih međimurskih suvenira i umjetničke keramike, domaćih međimurskih kolača i biljnih preparata, do modne konfekcije i radnih odijela.
Obrtnički sajam u Varaždinu, još je jedna prilika za promociju stoljetne tradicije obrtništva u Međimurju, a činjenica da je Sajam prodajnog karaktera pruža dodatnu mogućnost da se posjetitelji i potencijalni korisnici proizvoda i usluga uvjere u kvalitetu rada međimurskih majstora.

03-10-2006
TRADICIJSKI I UMJETNIČKI OBRTI

Europska unija podupire međimursku tradiciju

U petak je u velikoj vijećnici Međimurske županije Mirjana Biber-Hren, predsjednica Udruge Međimurske roke, predstavila projekt - Održivi razvoj tradicijsko-gospodarske vrijednosti Međimurske županije. Cilj projekta, koji je dijelom sufinanciran sredstvima Europske unije je između ostalog, stvaranje zaštitnog znaka međimurskog tradicijskog proizvoda, stvaranje međimurske ceste tradicije, s barem jednom etno kućom, uključivanje u Mura -Panonia Tour, te uključivanje tradicijskih i umjetničkih obrta u vrtiće i škole.
Međimurje se može podičiti doslovce izvornim proizvodima košaraštva, svetomarskom čipkom, cekerima, lončarskim proizvodima, a da ne govorimo o nekim materijalnim sačuvanim objektima, kao što su mlin, kovačnice i pojedine obrtničke radionice, istaknula je Biber-Hren na prezentaciji, te je zamolila nazočne predstavnike jedinica lokalne samouprave da se aktivno uključe u prvu fazu projekta, u pronalaženje i popisivanje obrtnika i fizičkih osoba s mogućnošću prijenosa znanja i umijeća.

Uvjerenja i znakovi - garancija izvornosti i kvalitete tradicijskih i umjetničkih obrta

Uz načelnike i gradonačelnike međimurskih općina i gradova, na prezentaciji projekta sudjelovao je i Ivica Štambuk, šef Odjela za cehove Hrvatske obrtničke komore. Gospodin Štambuk je nazočne upoznao s Pravilnikom kojim Hrvatska obrtnička komora nastoji definirati tradicijske i umjetničke obrte. Ovi obrti bi za svoje radionice i tradicijske proizvode nakon zadovoljavanja određenih kriterija, dobivali odgovarajuće uvjerenje, a njihovi proizvodi znak (naljepnicu ili privjesak) koji bi trebao nositeljima znaka omogućiti niz pogodnosti; od povlastica u smanjenju poreza, prireza, komunalne naknade i spomeničke rente, do sufinanciranja nastupa na specijaliziranim sajmovima i školovanja naučnika ili zaposlenika. Uvjerenje i znakovi bili bi garancija da se radi o tradicijskim i umjetničkim obrtima, te će biti jedan od uvjeta za dobivanje bespovratnih potpora. No, neki će možda biti i razočarani donošenjem ovog Pravilnika, jer će se njime nastojati izdvojiti nešto što nema vrijednosti, što je kopija i kič - istaknuo je Štambuk.

28-09-2006

AUTOPRIJEVOZNICI

Korištenje CEMT godišnjih dozvola u 2007. godini

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Uprava cestovnog prometa 06.09.2006 godine izdalo je POZIV prijevoznicima za podnošenje zahtjeva za dodjelu dozvola za međunarodni prijevoz tereta za 2007.
Novom raspodjelom CEMT dozvola došlo do povećanja od 36 CEMT dozvola za Republiku Austriju kao i 100 CEMT dozvola za Republiku Italiju . Rok za podnošenje zahtjeva je do 10.10.2006.godine.
U interesu obrtnika prijevoznika je da kopiju zahtijeva za izdavanje CEMT dozvole koju upute prema ministarstvu isto tako upute prema svojoj područnoj obrtničkoj komori.
Razlog slanja kopije zahtijeva prema POK-u, objašnjavamo na način da svi zahtjevi ponekad ne stignu do Povjerenstva za raspodjelu dozvola, a kako je došlo do povećanja broja dozvola istih bi trebalo biti dovoljno ako se pravilno rasporede. Hrvatska obrtnička komora ima svoga predstavnika u Povjerenstvu za raspodjelu, no međutim potrebna nam je konkretna informacija odnosno dokaz o zatraženim dozvolama.

27-09-2006
Priopćenje za medije sa zadnje sjednice Skupšine Obrtničke komore Međimurske županije:

Uloga lokalne samouprave u poticanju i razvoju obrta i malog gospodarstva

Jedinice lokalne samouprave, osobito naše s područja Međimurske županije, deklarativno se programski opredjeljuju i javno proklamiraju svoje iznimno zalaganje za razvoj i poticanje obrta i malog gospodarstva. No, njihovi postupci ukazuju na nešto sasvim drugo. Umjesto proklamiranih poticaja, lokalne samouprave su minulih godina prema obrtnicima:

- uvišestručile porezne namete i druga davanja,
- gospodarstvenicima izvlače enormne koncesijske provizije,
- u posljednje vrijeme sve više se pretvaraju u njihovu nelojalnu konkurenciju i žarišta sumnjivih gospodarskih inicijativa s vidljivim obilježjima gospodarskog kriminala.

1. O višestruko povećanim poreznim nametima obrtnicima već smo se više puta javno očitovali . Općine i gradovi povećavaju postojeće paušalne poreze, izmišljaju nove poreze i prireze, a istovremeno javno iznose kako se bore za rasterećenje obrta i male privrede, kako mu pomažu, kako ga razvijaju i potiću.

2. O enormno visokim koncesijskim provizijama koje ubiru općine i gradovi također smo javno govorili. Komunalne poslove dijele po principu tko da više, pri čemu je potpuno marginalna i kvaliteta i tradicija i cijene usluge. Osim toga, nakon mnogih natječaja općina i gradova, u javnosti su se objavljivala priopćenja nezadovoljnika ( najčešće iz njihovih suprotnih političkih tabora) o nepotizmu i korupciji koji presuđuje o poslovima unutar istih jedinica, a sve nakon nekog vremena pada u zaborav unatoč javnih protesta i negativnih revizijskih nalaza. U njihovom shvaćanju vladanja, ni cilj, ni sredstva nemaju opravdanja, ni zakonskih uporišta, ali i jedno i drugo štite banalni politički interesi.

3. Poznato je da su lokalne samouprave u svom primarnom poslanju neprofitne organizacije i njihov osnovni cilj mora biti skrb za što kvalitetniji život i gospodarsko okruženje svih kategorija i slojeva građana, a u gospodarskom pogledu općine i gradovi se moraju zalagati za ostvarivanje optimalnih uvjeta i okolnosti za razvoj i funkcioniranje lokalnog i svekolikog nacionalnog gospodarstva, a ne da sami poglavari tjeraju biznis u svojim jedinicama. Ljudi ih za to nisu izabrali, niti su im dali mandat.

Međutim, pojedini gradovi i veće općine, odnosno njihovi čelni ljudi sračunato zanemaruju svoju primarnu ulogu organizacijske i socijalne skrbi u jedinici, kao i svoje suštinsko neprofitno poslanje, pa se odmah nakon izbora orijentiraju prema mirisu proračunskog novca i okreću specifičnom , nezakonitom, ali unosnom biznisu.

Općine i gradovi sve češće osnivaju svoje tvrtke, vlastite firme za trajno obavljanje, najčešće zanatskih radova. Osnivači takvih tvrtki, općinski i gradski čelnici odabiru upravo one djelatnosti o kojima ovisi funkcioniranje pojedinih jedinica i poslova koje same jedinice isplaniraju. I ne samo to. Poglavarstva kao osnivači tvrtke unaprijed određuju direktora tvrtke - naravno iz svojih redova. Poglavarstva unaprijed imenuju i članove nadzornog odbora buduće tvrtke - naravno, iz redova svog poglavarstva. Posao je budućoj tvrtci zajamčen, a za odabir najpovoljnijeg izvođača neće se provoditi natječaj, jer posao je predodređen upravo za tu tvrtku -

firmu lokalnih poglavara. Za to je, napokon i osnivaju. Novoosnovana tvrtka će imati apsolutni monopol na svom terenu i to pod zaštitom iste one vladajuće političke strukture koja tu tvrtku i osniva.

Upravo tako je bilo i do nedavno. Partija je određivala osnutak tvrtke, imenovala direktore i sekretare iz redova ideološki odanog i zaslužnog kadra, dala besplatni teren, iz proračunskih sredstava izgradila statički dio tvrtke, odradila opseg i prirodu posla i tvrtci zajamčila monopol.

Danas na područjima pojedinih općina i gradova isto takvo podržavljenje rada provode pojedine vladajuće partije. Pojedinci iz vladajućih struktura lokalnih jedinica, od kojih neki u slobodnoj konkurenciji gospodarskog egzistiranja nisu uspjeli, ( neki su čak više puta propali u svom obrtu ili privatnom poduzeću), nakon izbornih proboja, afirmacijom u mjesnu političku elitu ostvaruju svoj glavni cilj : gospodarsko mešetarenje, vlastito ekonomsko zbrinjavanje i tjeranje biznisa na špekulativan način.
Prilikom osnivanja tvrtki u vlasništvu općina i gradova i njihovog preuzimanja poslova, isto kao i kod koncesijskog reketa, zanemaruje se kvaliteta, iskustvo i efikasnost. Obrtnička komora Međimurske županije svakodnevno nalazi slučajeve gdje poslove gube obrtnici s dvadesetogodišnjim, pa i tridesetogodišnjim iskustvom, a preuzimaju ih posve nove i nepoznate tvrtke bez kvalifikacije i ijednog dana radnog iskustva. U takvom poslovanju općinama i gradovima, tj. njihovim moćnicima važnije od svega postaje materijalno namirenje političke vjernosti svojih članova i partnera. Zato građani, npr. odvoz smeća plaćaju kao da su
taxi-usluge, a druge, simbolične komunalne naknade naplaćuju im se kao da su umjetničke izvedbe. I to su logične posljedice bahatog monopola tako instaliranih društvenih, kasnije privatiziranih tvrtki.

Jedinice lokalne samouprave, osobito veći gradovi i općine, toleriraju i provode najdrastičniji oblik sukoba interesa.

Zahtijevamo da gradovi i općine hitno preispitaju svoja dosadašnja postupanja, da se javno očituju o vlastitim tvrtkama, o članovima svojih pročelništava, poglavarstva i vijeća, onih koji za račun jedinice lokalne samouprave posredno ili neposredno obavljaju bilo kakve zanatske i slične usluge, kako bismo mogli inicirati provođenje novih natječaja, neopterećenih hipotekom nepotizma i sukobom interesa, ili pak u izričitim slučajevima mogli zahtijevati da osobe koje sudjeluju u takvom radu trenutačno podnesu ostavke na sve političke funkcije.

Ukoliko će pojedine jedinice lokalne samouprave i dalje raditi ne odgovorno i ne transparentno, biti ćemo prisiljeni, u interesu suzbijanja organiziranog gospodarskog kriminala, javno i neposredno pozvati organe državnih pravosudnih tijela da ispitaju moguće postojanje kriminalnih pojavnosti - korupcije, nepotizma i sukoba interesa u sredinama za koje imamo vlastita saznanja ili informacije građana.

 

14-09-2006

OBRAZOVANJE

Rezultati upisa učenika u programe obrtničkih zanimanja

Limari drugu godinu za redom ostaju bez naučnika. Nema interesa niti za autolimare, alatničare, autolakirere i fasadere.

Od ukupno 470 raspoloživih mjesta u programima za obrtnička zanimanja četiriju međimurskih srednjih škola, u oba je upisna roka popunjeno 345 mjesta u 15 razrednih odjela.

Tako se u Tehničku, industrijsku i obrtničku školu u Čakovcu upisalo 152 učenika. I ove godine najviše je učenika pokazalo interes za strojobravara (26), tokara (26) i elektroinstalatera (20), nešto manje je upisano automehaničara (13), elektroničara-mehaničara (12), bravara (12), elektromehaničara(7) i autoelektričara (6), dok je najveće zanimanje učenika izazvalo novo zanimanje - obrađivač na numerički upravljanim strojevima, za koje je bilo rezervirano 30 mjesta. I dok se za novoformirana zanimanja traži mjesto više, za zanimanje limar već drugu godinu za redom nema kandidata, a trend silazne putanje na ljestvici popularnih zanimanja počeli su slijediti i autolimari i alatničari.

Za razliku od prošle godine kad je Graditeljska škola Čakovec upisala gotovo cijeli razred učenika više nego godinu prije, rezultati ovogodišnjih upisa su ispod očekivanja. Naime, za sva od 11 ponuđenih zanimanja pokazan je manjih interes učenika nego lani. Od 87 novoupisanih učenika, 21 se opredijelio za zanimanje soboslikar-ličilac. Novih stolara će možda biti 17, instalatera grijanja i klimatizacije 16, zidara 11 i pismoslikara 9. Za tesara se odlučilo petero učenika, po troje za plinoinstalatera i vodoinstalatera. Fasaderi i autolakireri su ostali na nuli. Raduje jedino činjenica što su se staklari maknuli s prošlogodišnje nule na dva upisana učenika.

U školske klupe Gospodarske škole upisano je 23 frizera,15 krojača i 13 kozmetičara, a u klupe Srednje škole Prelog 27 kuhara,11 slastičara,8 konobara, 6 mesara i 3 pekara.

26-07-2006

POLJOPRIVREDNICI

Objavljen je javni natječaj za podnošenje prijava iz
SAPARD programa

Objavljen je javni natječaj za podnošenje prijava iz SAPARD programa za:

Mjeru 1 - ulaganje u poljoprivredna gospodarstva
Mjeru 2 - za unapređenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribarskih proizvoda

Predmet javnog natječaja je dodjela sredstava iz SAPARD programa (posebni pretpristupni fond namijenjen za poljoprivredu i razvitak ruralnih područja), sukladno uvjetima propisanim Pravilnikom o provedbi SAPARD programa (Narodne novine br 56/06 i 82/06). Sredstva iz SAPARD programa su nepovratna, a osigurana su iz proračuna Europske unije i Republike Hrvatske.
Pravo na sudjelovanje na javnom natječaju imaju fizičke i pravne osobe koje udovoljavaju uvjetima propisanim u Pravilniku.

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA: 31. listopad 2006. godine u 12,00 sati.

OBRASCI za podnošenje prijava kao i detaljnije informacije nalaze se na web stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva www.mps.hr

06-07-2006

OBRAZOVANJE

Dodijeljene majstorske diplome

Nakon simbolične dodjele majstorskih diploma prilikom svečane proslave Dana Hrvatske obrtničke komore, održanoj 30.lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, jučer (05.07.2006.) je prigodnom svečanošću u dvorani Obrtničke komore u Čakovcu upriličena dodjela majstorskih diploma novim majstorima koji su u proteklom, jednogodišnjem razdoblju uspješno položili majstorske ispite u organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije.

Diplomu majstora primili su : Jasmina BISTER - frizerka iz Domašinca, Nevenka LISJAK - kuharica iz Domašinca, Valentina PEVEC - frizerka iz Šenkovca, Draženka TER - krojač ženske odjeće iz Plešivice, Miroslav DEBAN - stolar iz Murskog Središća, Ranko HASLINGER - očni optičar iz Varaždina, Dejan MARODI - strojobravar iz Murskog Središća, Davor MAVRIN - očni optičar iz Čakovca i Mihael PETKOVIĆ - elektroničar - mehaničar iz Vukanovca.

Diploma majstora, velikoj većini potencijalnih obrtnika, uvjet je za otvaranje obrtničke radionice, dobivanje licence, te mogućnosti vođenja naučnika kroz praktični dio obrazovanja.

Prigodnim govorom, predsjednik Komore Slavko Faltak, novim je majstorima čestitao na dosadašnjim rezultatima, te im zaželio puno poslovnog uspjeha.

30-06-2006

OBLJETNICE

Nakon 55 godina radnog staža - dimnjačar Andrija Kovačić, legenda međimurskog obrtništva odlazi u mirovinu

S današnjim danom, nakon 55 godina neprekidnog obrtničkog staža u mirovinu odlazi legenda međimurskog i hrvatskog obrtništva, osamdesetšestogodišnji dimnjačarski majstor iz Čakovca, Andrija Kovačić.
Kako je rečeno na jučerašnjoj prigodnoj svečanosti koju su upriličili Upravni odbor Obrtničke komore, te Udruženja obrtnika i ugostitelja Međimurja, dimnjačar Andrija je svojim nesebičnim radom zadužio i međimursko i hrvatsko obrtništvo. Posebne zasluge ima u osnivanju i razvoju obrtničkih asocijacija - jedan je od osnivača i prvi je predsjednik Udruženja samostalnih zanatlija Općine Čakovec još 1968. godine. Velike zasluge, gospodin Kovačić ima i u osnivanju Zanatsko šteditne zadruge Čakovec i Zanatske zadruge Napredak, inicijator je izgradnje Obrtničkog centra u Čakovcu i dobitnik najviših priznanja Hrvatske obrtničke komore. Značajan je i njegov doprinos u školovanju i odgoju dimnjačarskih kadrova, te razvoju dimnjačarske službe.
Osvrnuvši se na 55 godina svog obrtničkog staža, u prigodnom govoru na jučerašnjoj svečanosti, dimnjačar Andrija je poručio mladim obrtnicima da ustraju na svom obrtničkom putu, da cijeli život uče i stalno se usavršavaju, te da se samo poštenim radom i ljubaznošću grade svoju obrtničku karijeru.
U ime međimurskih obrtnika, dimnjačaru Andriji Kovačiću zahvalio je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, Slavko Faltak, te mu je uručio posebno priznanje.

13-06-2006

OBRAZOVANJE

OBRTNICIMA PREDSTAVLJENO NOVO ZANIMANJE

Budućnost metalaca u bijelim kutama - obrađivači na CNC strojevima

U organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije i Tehničke, industrijske i obrtničke škole Čakovec u četvrtak, 8.lipnja održan je sastanak s obrtnicima metalske struke na kojem je Dražen Blažeka, ravnatelj TIOŠ-a nazočnima predstavio plan upisa u obrtnička zanimanja za predstojeću školsku godinu s posebnim naglaskom na novo zanimanje - obrađivač na numerički upravljanim alatnim strojevima. Novost ovog programa je što on osposobljava budućeg metalca za to da posredstvom programa upravlja strojem koji će raditi, a ne da on sam neposredno radi na materijalu.
Školovanje za ovo zanimanje trajat će tri i pol godine. Da bi nakon školovanja što spremniji došli na svoja radna mjesta, u zadnjoj godini učenici će samo ići na praksu, te učiti stručne predmete, naglasio je ravnatelj Blažeka, te dodao da će tri i pol godine provedene u srednjoj školi učenicima omogućiti nastavak obrazovanja na višoj, odnosno visokoj školi.
-Ovaj program tako se uklapa u sustav cjeloživotnog obrazovanja koje je danas nužnost -istaknuo je Blažeka na sastanku s obrtnicima, te dodao. - Posljednjih desetak godina prakticirali smo usko specijalističko obrazovanje za pojedina zanimanja, sad se naglasak daje na općenitije obrazovanje, što u konačnici znači da će onaj tko završi ovaj program objediniti više zanimanja u jedno, jer će moći raditi na CNC tokarilici, brusilici ili glodalici, odnosno svojim će se stečenim znanjem prilagođavati potrebama proizvodnje.
No, iako su svi nazočni pohvalili prilagodbu obrazovanja kadrova potrebama na tržištu, pojedini obrtnici se boje da će nestati tradicionalna zanimanja poput alatničara, tokara i bravara, zanimanja za koja su učenici i do sada pokazivali vrlo slabi interes. Ravnatelj Blažeka je odgovorio da ove godine TIOŠ upisuje 150 učenika u strojarska zanimanja, te da mjesta ima za sve. Ujedno je svim zainteresiranim obrtnicima ponudio mogućnost animacijskog razgovora s učenicima, te mogućnost dijeljenja promotivnih materijala na sam dan prijava, 3. srpnja.

12-06-2006

SAJMOVI

MESAP 2006. - izlog međimurskog gospodarstva

Promjenom vlasničke strukture MESAP dobio novu pokretačku snagu. Započinje izgradnja čvrstih sajamskih polivalentnih prostora za čak pet specijaliziranih sajmova u idućoj godini.

Ovogodišnji, 8. po redu Međimurski sajam poduzetništva - MESAP 2006. održavao se od 9.-11. lipnja na sajamskom prostoru u Nedelišću. Na ukupno 16.000m2 zatvorenog i otvorenog izlagačkog prostora, na trodnevnoj sajamskoj manifestaciji se predstavilo 314 izlagača iz 7 hrvatskih županija, te gosti iz Mađarske, Slovenije i Austrije. Posjetiteljima je prodano 15.776 ulaznica, a još 600 uzvanika sajam je razgledalo s pozivnicama organizatora. Svi oni su mogli uz 8. međimurski sajam poduzetništva razgledati i 7. stočarsku izložbu Međimurske županije, te 4. međimurski sajam vina i vinarske opreme
Na MESAP-u 2006. svoje je usluge i proizvode predstavilo i više od 60 obrtnika iz Međimurske županije na gotovo 650m2 izlagačkog prostora. Posebno raduje činjenica što se većina obrtnika izlagača bavi proizvodnim djelatnostima.
Obrtnička komora Međimurske županije i ove je godine na MESAP-u nastupala na vlastitom izložbenom prostoru. Zahvaljujući nagradi Naj roke koju je na natječaju Udruge Međimurske roke za svoj rad dobio gospodin Slavko Vidović, a koju je sponzorirala Obrtnička komora, na komorinom izložbenom prostoru predstavili su se članovi Kulturno umjetničkog društva Podturen, čiji je gospodin Vidović član. Članovi KUD-a Podturen na štandu su prikazali tradicionalnu obradu lana, izradu cvijeća i ukrasa od papira, te izradu tradicionalnih ukrasa od tkanine. Posjetiteljima je također ponuđena mogućnost da se uključe u aktivnosti, te da sami izrade suvenire.
U sajamsku manifestaciju uključile su se i srednje strukovne škole koje djeluju u Međimurskoj županiji. Učenici ovih škola posjetiteljima su predstavili obrtnička zanimanja u sklopu akcije Želim biti majstor. Tako su primjerice, frizeri iz Gospodarske škole Čakovec održali reviju frizura, dok su konobari i kuhari iz Srednje škole Prelog prikazali izradu coctaila, te slatkih specijaliteta.

-Osim povećanja broja izlagača, ove se godine primjećuje i velik pomak u izgledu štandova, logistici i marketingu. Neki od ovih štandova mogli bi se pojaviti na bilo kojem svjetskom sajmu -istaknuo je Marjan Novak ,direktor Sajma, te je već za iduću godinu najavio organiziranje još pet specijaliziranih sajmova. Što znači da se tijekom iduće godine uz MESAP u lipnju, na sajamskom prostoru u Nedelišću mogu očekivati specijalizirani sajmovi poljoprivredne mehanizacije, špediterstva i skladištenja, te ekološki sajam, dok će prema zamisli direktora Novaka, teme druge dvije sajamske manifestacije odabrati sami izlagači.
Prigodom svečanog otvorenja ovogodišnjeg sajma, organizatori su najavili i da će do iduće godine biti izgrađeno oko 2.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora, uz planirani trošak od oko 5 milijuna kuna, a sve u cilju razvoja sajma u regionalni okvir koji će obuhvaćati i susjedne države. Uz ostalo, novi prostori će imati i poslovni klub, te polivalentne dvorane.
Pokrovitelji ovogodišnjeg MESAP-a bili su Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.


15-05-2006

SAJMOVI

U Donjoj Dubravi održan 11.obrtnički sajam

Na Obrtničkom sajmu u Donjoj Dubravi koji se u ovom tradicionalnom obrtničkom kraju 13. i 14. svibnja održavao po jedanaestu godinu za redom, okupilo se pedesetak izlagača iz nekoliko županija sjeverozapadne Hrvatske, te mađarske županije Zala. Marijan Varga, načelnik Općine Donja Dubrava, na svečanom je otvorenju naglasio kako je ovogodišnja priredba prilagođena financijskim mogućnostima u okolnostima izostanka dijela financijske potpore Općini kao organizatoru, te Udruzi obrtnika kao suorganizatoru sajma. Varga je posebno istaknuo te se zahvalio na pomoći Obrtničkoj komori Međimurske županije koja je između ostalog organizirala i okrugli stol na temu Promocija deficitarnih zanimanja na kojem je sudjelovala Olga Lui, šefica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore.
Obrtnička komora Međimurske županije i ove je godine na sajmu u Donjoj Dubravi nastupala na vlastitom izložbenom prostoru kojeg su ukrašavali radovi Školske zadruge “Kockavica” Osnovne škole Sveta Marija. Vrijedne mlade čipkarice obučene u tradicionalnu međimursku narodnu nošnju demonstrirale su svoje umijeće na samom štandu, te su na taj način izložbeni prostor Komore uvrstile među najatraktivnije na ovoj sajamskoj priredbi.
11. Obrtnički sajam u Donjoj Dubravi otvorio je Leo Begović, pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva. U njegovu društvu bili su i županijski čelnici, predstavnici mađarskog Pomurskog regionalnog udruženja, predstavnici Obrtničke komore Međimurske županije predvođeni predsjednikom Slavkom Faltakom, te brojni drugi gosti i uzvanici.

Promocija obrtničkih zanimanja

Središnji događaj stručnog dijela 11. obrtničkog sajma u Donjoj Dubravi bilo je održavanje okruglog stola pod naslovom Promocija deficitarnih zanimanja na kojem je gostovala gospođa Olga Lui, šefica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore. Gospođa Lui je odgovarala na brojna pitanja postavljena od strane ravnatelja međimurskih srednjih strukovnih škola i samih obrtnika. Između ostalog, raspravljalo se o upisnoj politici i problemu kvalitete učenika u strukovnim školama, obrazovanju u zemljama Europske unije te zajedničkom promoviranju obrtničkih zanimanja. Obzirom da su ženska zanimanja poput obućara i krojača zbog situacije u gospodarstvu izgubila svoju atraktivnost, ravnatelje je zanimalo razmišlja li se o uvođenju novih zanimanja koja će biti atraktivna ženskoj populaciji, a za koja postoji potreba na tržištu. Mr. Olga Lui je naglasila da u potpunosti razumije probleme s kojima se obrtnici i ravnatelji susreću u svakodnevnom radu s učenicima, te da Hrvatska obrtnička komora poduzima niz akcija kojima nastoji promovirati obrtnička zanimanja, međutim ne postižu se pravi efekti upravo zbog upisne politike koja tapka u mjestu i koja sprječava rješavanje brojnih problema. Pohvalivši dosadašnju suradnju s Obrtničkom komorom, sudionici okruglog stola su se složili da se samo razmjenom iskustava i zajedničkim nastojanjima može doći do krajnjeg cilja - kvalitetnog mladog radnika.

12-05-2006

SAJMOVI

Međimurski obrtnici na sajmovima u Novom Sadu i Beogradu

Hrvatska obrtnička komora i ove je godine organizirala nastup hrvatskih obrtnika na 73. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu (13.-20.svibnja) i na 50. Međunarodnom sajmu Tehnika i tehnička dostignuća u Beogradu (16.-20.svibnja). Na oba sajma predstavljaju se i međimurski obrtnici. Detalji na www.hok.hr .

12-05-2006

MEĐUNARODNA SURADNJA

EUROPSKA UNIJA U OBRTNIČKOJ RADIONICI

Slovenski obrtnici posjetili Obrtničku komoru Međimurske županije

Nastavljajući višegodišnju tradiciju međusobne suradnje, predstavnici Območne obrtne zbornice Ljutomer, predvođeni predsjednikom Zvonkom Mordom, u četvrtak, 11. svibnja posjetili su kolege obrtnike u Obrtničkoj komori Međimurske županije. Sumirajući rezultate nakon vrlo sadržajnog razgovora prekmurskih i međimurskih kolega, zaključeno je da se obje strane bore s istim problemima. Naime, i u Sloveniji se javlja manjak stručnog kadra i nezainteresiranost mladih za strukovna zanimanja, slovenski obrtnici su nezadovoljni lošom poreznom politikom i nedisciplinom u naplati potraživanja, te neostvarivanjem svojih prava.
Istina je da nam se ulaskom u Europsku uniju 1. svibnja 2004. godine širom otvorilo novo tržište, no mi to zbog nedovoljne tehnološke pripremljenosti nismo znali dovoljno iskoristiti, istaknuo je predsjednik Mord odgovarajući na pitanja hrvatskih kolega. Gospodin Mord je naglasio važnost usvajanja europskih normi, standarda i primjerice CE oznake, bez kojih se ne može trgovati na europskom tržištu bez obzira na količinu robe koja se prodaje, te na važnost koju Europska unija pridodaje očuvanju okoliša.
Niko Šoštarić, tajnik OOZ Ljutomer pak se osvrnuo na trenutno stanje prekmurskog obrtništva, odnosno četiriju općina ( Ljutomer, Raskrižje, Veržej i Križevci), koje su sa svojih 650 obrtnika okupljene u njihovoj organizaciji.
Nakon sastanka s međimurskim kolegama predvođenima predsjednikom Obrtničke komore Međimurske županije, Slavkom Faltakom, predstavnici slovenskih obrtnika krenuli su u obilazak donjeg dijela Međimurja. Tom prilikom obišli su proizvodne pogone obrta Lepoglavec u Goričanu, te PRO-KOR u Prelogu.

04-05-2006

OBRAZOVANJE

U ORGANIZACIJI OBRTNIČKE KOMORE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Učenici OŠ Sv. Martina na Muri i OŠ Gornji Mihaljevec na promociji strukovnih zanimanja u Hlapićevoj ulici

U okviru 48.međunarodnog sajma obrtništva koji se od 25.-29. travnja održavao u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske obrtničke komore održala se i četvrta po redu promocija strukovnih zanimanja Želim biti majstor Promocija je bila namijenjena učenicima osmih razreda pred kojima je vrijeme važnih odluka : kamo nakon osnovne škole?

U Hlapićevoj ulici, na prostoru galerije paviljona 5 od cca. 1.200 m2 predstavilo se devetnaest strukovnih škola iz cijele Hrvatske. Kroz male obrtničke radionice, u pet dana održavanja sajma, naučnici i njihovi majstori-stručni učitelji predstavili su 30-tak strukovnih zanimanja, svakodnevno su se održavale degustacije, modne revije i revije frizura, te najrazličitije prezentacije popraćene promotivnim filmovima i glazbenim spotovima.

Hlapićevu ulicu i 48. međunarodni sajam obrtništva posjetilo je i 40 učenika 7. i 8. razreda iz Osnovne škole Sv. Martin na Muri i Osnovne škole Gornji Mihaljevec. Zahvaljujući vrlo kvalitetnoj suradnji Obrtničke komore Međimurske županije s Vesnom Branilović, pedagoginjom u obje škole, sajamsku manifestaciju je posjetila ciljana skupina učenika zainteresiranih upravo za strukovna zanimanja. Prema riječima gospođe Branilović i gospođe Anđelke Klemenčić, razrednice u OŠ Sv. Martin na Muri, Hlapićeva ulica s prezentacijom obrtničkih zanimanja oduševila je učenike, jer su na jednom mjestu mogli detaljno upoznati različita zanimanja , te besplatno koristiti usluge koje su nudili učenici srednjih škola,a ujedno su iskoristili priliku za posjetu izložbenom prostoru Obrtničke komore Međimurske županije na kojem su izlagali istaknuti međimurski obrtnici.

25-04-2006

SAJMOVI

Međimurski obrtnici na 48. MOS-u u Zagrebu

U društvu 290 izlagača na 48. međunarodnom obrtničkom sajmu u Zagrebu i ove će se godine naći međimurski obrtnici okupljeni u Obrtničkoj komori Međimurske županije. Na ukupno 35m2 unutarnjeg izložbenog prostora od 25.- 29.travnja svoje proizvodne programe predstavit će Izrada metalnih proizvoda Varga, vlasnika Stanka Varge iz Strahoninca s ponudom kovanih i inox ograda. I ove godine, posjetitelji će moći vidjeti ponudu obrta Lamela vlasnika Franje Goluba iz Gornje Dubrave koji se već tradicionalno predstavlja s kolekcijom lamela, diskova i kočnica. Na štandu broj 30, paviljona broj 5, predstavit će se i braća Sretan i Zvjezdan Bogomolec, vlasnici radionice PRO-KOR iz Preloga s kolekcijom ljestvi, sanjki i ležaljki , te Marija Počekaj, vlasnica Monika - radionice domaćih kolača iz Ivanovca.
Na 45m2 vanjskog izložbenog prostora posjetiteljima sajma se predstavlja tvrtka AUTO-KRIKA-CERADE, vlasnika Ivana Krikovića iz Nedelišća, kolekcijom najraznovrsnijih tendi i cerada.

13-04-2006

AKTUALNO

Aktivnosti Obrtničke komore Međimurske županije

Iz cijelog niza aktivnosti kojima Obrtnička komora Međimurske županije svojim članovima pomaže u njihovu radu i promociji, te zaštiti obrtničkih ciljeva i prava, na današnjoj konferenciji za novinare, Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, te djelatnici Stručne službe, stručna suradnica za obrazovanje, Helena Drvoderić i stručni suradnik za informiranje i sajmove, Robert Varga izdvojili su aktualnosti vezane uz promociju međimurskih obrtnika na sajmovima i manifestacijama, te aktivnostima vezanima uz 2006. - godinu strukovnog obrazovanja. Uz osvrt na protekle sajmove u Münchenu i Rijeci, te Kulturno gospodarsko predstavljanje Međimurja u Zagrebu, govorilo se o pripremama za 48. međunarodni sajam obrtništva u Zagrebu, te lokalnim sajmovima u Donjoj Dubravi i Nedelišću.
Obrtnička komora Međimurske županije, kontinuirano, već godinama radi na promicanju obrtničkih zanimanja . Ove godine obrtnička zanimanja predstavljaju se i učenicima sedmih razreda, dok će učenici osmih razreda uz informacije predstavnika srednjih škola, dobiti promotivne materijale Obrtničke komore: letke i brošure Postani majstor s najvažnijim informacijama vezanim uz upis u obrtnička zanimanja i mogućnostima napredovanja. Poseban naglasak u svim aktivnostima, stavljen je na deficitarna zanimanja.
Želim biti majstor - Promocija strukovnih zanimanja odvijat će se i tijekom 48. međunarodnog sajma obrtništva u Zagrebu, od 25. - 29. travnja ( detalji na www.hok.hr)
.

13-04-2006

AKTUALNO

Ove godine bez plaćanja spomeničke rente u Čakovcu

Poglavarstvo Čakovca na svojoj posljednjoj sjednici odlučilo je za ovu godinu odgoditi primjenu Odluke o spomeničkoj renti. Razlog tomu su radovi u užem centru grada. To znači da se u 2006-toj neće izdavati rješenja za spomeničku rentu čime se Odluka stavlja jednu godinu u mirovanje, kazao je gradonačelnik Branko Šalamon, dodajući kako na taj način Grad direktno pomaže poduzetnicima koji posluju u pješačkoj zoni.

04-04-2006

MANIFESTACIJE

Kulturno gospodarsko predstavljanje Međimurja u Zagrebu ( 05.travnja - 05.lipnja 2006.)

Međimurski obrtnici u organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije izlažu i na Kulturno gospodarskom predstavljanju Međimurja, izložbi koja će se od sutra, 05.travnja 2006., te slijedećih dva mjeseca održavati na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu.
U staklenoj vitrini Obrtničke komore Međimurske županije svoje će proizvode izložiti Đurđica Horvat – Lončarstvo Terakota Mačkovec, Srečko Radek - Izrada suvenira Radek Držimurec, Ivan Trupković - POLI-EL Brezje, Sretan i Zvjezdan Bogomolec - PRO-KOR drvena galanterija Prelog, Vesna Wrana, Keramika Wrana Čakovec i Sandra Fajgl-Herman, Keramika Fajgl Zasadbreg.
Vjerujemo da će izuzetno frekventan prostor i vrlo atraktivni, većinom tradicionalni izložbeni eksponati privući pažnju građana, te će pridonijeti kvalitetnoj promociji i Međimurske županije i tradicionalnih i umjetničkih obrta.

04-04-2006

SAJMOVI

Međimurski obrtnici na Sajmu HOT ’06. u Rijeci ( 05.-09.travnja 2006.)

Riječki sajam i Obrtnička komora Primorsko-goranske županije prije pet godina pokrenuli su Sajam obrtnika-proizvođača za turizam, manifestaciju koja je s vremenom prerasla u riječku tradiciju. Prepoznavši da se turizam i obrtništvo međusobno nadopunjavaju u najširem smislu riječi, te da samo uzajamnim povezivanjem ovi najpropulzivniji segmenti našeg gospodarstva mogu radikalno utjecati na formiranje i unaprjeđenje ponude za turiste (od gradnje i opremanja smještajnih kapaciteta, do prodaje suvenira), međimurski obrtnici i ove godine prezentiraju svoje proizvode i djelatnosti na Sajmu obrtnika - proizvođača za turizam HOT ‘06. koji se od 05.-09. travnja održava u Rijeci.
Na 36m2 izložbenog prostora Obrtničke komore Međimurske županije izlažu Sandukar -drvna galerija i pilana, vlasnika Milenka Benjaka iz Totovca, Monika radionica za izradu domaćih kolača, vlasnice Marije Počekaj iz Ivanovca i Krojački obrt KOP, vlasnika Christiana Posavca iz Murskog Središća. U sajmu HOT 06. predstavljaju se i prošlogodišnji dobitnik Srebrne plakete za najoriginalniji proizvod, Stanko Varga - Izrada metalnih proizvoda Varga iz Strahoninca, te Sretan i Zvjezdan Bogomolec iz PRO-KOR drvene galanterije iz Preloga.
Osim izrazito dobre reputacije koju međimursko obrtništvo uživa u ovom dijelu Hrvatske, te odlične organizacije sajma, dodatnu atraktivnost manifestaciji pruža činjenica da je HOT ‘06. izložbeno-prodajnog karaktera, te da se istovremeno sa sajmom HOT 06, održavaju i 15.međunarodni PROLJETNI SAJAM - sajam prehrane i ugostiteljske opreme, te 10.međunarodni sajam opreme, namještaja i uređenja Dom i tehnika.

15-03-2006

SAJMOVI

58. IHM 2006. - Četrnaesti nastup hrvatskih obrtnika

Na 58. Međunarodnom sajmu obrtništva (IHM 2006.), koji se od 16. do 22. ožujka 2006. godine održava u Münchenu, po 14. puta nastupaju hrvatski obrtnici u organizaciji i pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore (HOK).
Na štandu HOK-e izlažu i dvojica međimurskih obrtnika.

Ove godine 30-ak hrvatskih obrtnika sudjelovat će na dvije skupne izložbe, na ukupnoj površini od 150 m2 izlagačkog prostora. U paviljonu B5, štand 119/218, na površini od 110 m2, predstavit će se obrtnici i poduzetnici proizvođači, iz djelatnosti proizvodnje fleksibilne ambalaže, tiskanja i obrade lima, proizvodnje beskonačnih žljebova i cijevi, proizvodnje wellness uređaja i fasadnih dekoracija, obuće, medicinske konfekcije, metalnih konstrukcija, kartonaže, unikatnog namještaja i dr. Značajno je spomenuti, da se među hrvatskim obrtnicima - proizvođačima ove godine nalazi i 10-ak novih izlagača, pa će tako na ovogodišnjem Munchenskom sajmu nastupiti i nekoliko obrta koji već niz godina uspješno posluju u Hrvatskoj, a uz potporu Hrvatske obrtničke komore odlučili su se okušati i na velikom europskom tržištu.

Među njima je i ART-RADIOTHERM iz Nedelišća - obrt koji se bavi izradom kvalitetnih dekorativnih i ekskluzivnih ukrasnih grijaćih radijatora. Ideja o ukrasnim radijatorima rođena je unazad kojih 10-ak godina, a realizacija i prvi funkcionalni radijatori su izrađeni 2000. godine. Na sajmu u Münchenu u organizaciji HOK-a izlaže prvi puta. www.art-radiotherm.hr.

Na 58. IHM-u prvi put će izlagati i ICOM – informatički inženjering iz Čakovca. Spajanjem progresivnih metoda dizajna sa najnovijim tehnologijama, otvaraju novu dimenziju informatizacije, te samu njenu primjenu. Izbjegavanjem tradicionalnog i težnjom ka novom, stvaraju nove kriterije pokušavajući ih svladati strašću za inovativnim. U doba nove ekonomije i borbe oko tržišta prednost se postiže različitošću i fleksibilnošću, dajući pažnje prohtjevima klijenata. Na sajmu u Münchenu u organizaciji HOK-a izlaže prvi puta, predstavljajući multimedijalni kiosk. www.icom.hr

U Paviljonu A3, štand 621, na 40 m2 izlagačkog prostora, predstavit će se umjetnički obrti s autohtonim domaćim obrtničkim proizvodima – ručno rađenim narodnim odjevnim predmetima, umjetničkom keramikom, suvenirima i unikatnim nakitom, a nastup u paviljonu A1 bit će i prodajnog karaktera.

Detaljne informacije o 58.IHM-u saznajte na www.ihm-online.de .

14-03-2006

AKTUALNO

Održana sjednica Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije

U petak, 10. ožujka, je održana sjednica Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije na kojoj je između ostalog raspravljano i o Izvještaju o radu Obrtničke komore Međimurske županije tijekom 2005. godine, te o Izvještaju o primicima i izdacima u prošloj godini. Izdvojivši odlomke koji se odnose na područje zakonodavstva i opće uvjete poslovanja tijekom 2005. godine, te na suradnju Obrtničke komore Međimurske županije s lokalnom samoupravom, Gradom Čakovcem, Hrvatskom obrtničkom komorom i Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, predsjednik Slavko Faltak ponovo je zaključio da su obrtnici i dalje negdje na rubu interesa onih koji odlučuju o njima i njihovom poslovanju, što je potkrijepio konkretnim dokazima. Naime, u Međimurju zadnjih godina nema nikakvog gospodarskog porasta, što je jasno vidljivo i u području obrtništva. Broj obrtnika je u 2005. godini, u odnosu na 2004., smanjen za 65 radionica (2.013:1948) ili preko 3%, što je najveći pad broja obrtnika unatrag više godina. Takvi pokazatelji su rezultat uvjeta poslovanja koje diktira prije svega vlast na državnom nivou, jer je sustav poslovanja postavljen izrazito centralizirano, naglašava Faltak, te iznosi činjenicu da se uvjeti poslovanja nisu pomakli na bolje, nego su obrtnicima nametnuta još veća obvezna davanja i strože kontrole svih mogućih službi. No, ipak postoje i pozitivni pomaci u prepoznavanju projekata Obrtničke komore Međimurja od strane resornog ministarstva, te u suradnji s županijskim vlastima koja je spremna za direktnu suradnju u projektima koji se odnose na gospodarstvo.
Sjednici Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije nazočili su i gospoda Karlo Mišković, potpredsjednik, te dr. Petar Sindičić, glavni tajnik Hrvatske obrtničke komore, koji su između ostalog nazočne upoznali s aktualnostima vezanima uz pripreme hrvatskog obrtništva za ulazak u Europsku uniju, te naporima koje HOK ulaže u svakodnevnoj borbi za prava obrtnika. Posebno su naglasili da se Europske unije ne treba bojati, jer će vlast prihvaćanjem europskih normi i zakona morati poboljšati i odnos prema obrtnicima.
Članovi Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije raspravljali su i o preispitivanju Odluke o opozivu predstavnika Obrtničke komore Međimurja u Skupštini HOK-e, Franje Božaka i Odluke o imenovanju Ivana Rešetara za predstavnika Obrtničke komore Međimurja u Skupštini HOK-e. Nakon sveobuhvatne rasprave većinom glasova donijet je zaključak da “skupštinari” Obrtničke komore Međimurske županije ostaju pri svojoj prvotnoj odluci.

03-03-2006
STRUKOVNO OBRAZOVANJE

Obrtnička zanimanja predstavljena roditeljima osnovnoškolaca

Ohrabrujući interes učenika za pojedina obrtnička zanimanja pokazan na prošlogodišnjim upisima u srednje škole, rezultat je pojačane aktivnosti srednjih škola, obrtnika i ostalih poslovnih subjekata u različitim akcijama prezentacija i motiviranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja, odnosno potreba na tržištu i mogućnosti zapošljavanja odmah nakon izlaska iz srednjoškolskih klupa. No, iako su rezultati prošlogodišnjeg upisa u četiri međimurske srednje škole u kojima se obrazuju učenici za obrtnička zanimanja zadovoljavajući, prateći interes i reakcije osnovnoškolaca prilikom održavanja Malih radionica kojima su majstori demonstrirali svoje djelatnosti uživo u razredima, stručna služba Obrtničke komore Međimurske županije je odlučila- ciljna skupina ovogodišnje promocije obrtničkih zanimanja bit će roditelji, jer su upravo oni, ti koji imaju najveći utjecaj u izboru budućeg zanimanja svojeg osnovnoškolca.
Tako će u narednom razdoblju, Helena Drvoderić, stručna suradnica za obrazovanje, roditeljima sedmih i osmih razreda u 30 međimurskih osnovnih škola dati opće informacije o srednjim školama, obrtničkim deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, licenciranim radionicama, završnim i pomoćničkim ispitima, te mogućnosti daljnjeg obrazovanja. Roditeljskim sastancima prisustvovat će i predstavnici Gospodarske škole, Graditeljske škole i Srednje škole Prelog.
Nakon jučerašnjeg sastanka s roditeljima u Osnovnoj školi Mursko Središće, u ponedjeljak je na rasporedu Osnovna škola Nedelišće i utorak Osnovna škola Selnica. U slijedeća dva tjedna sastanci će se održati i u Maloj Subotici, Belici, Svetom Martinu na Muri i III. osnovnoj školi u Čakovcu.

20-02-2006

AKTUALNO

Prijevare u promidžbi - obavijest obrtnicima

Hrvatska obrtnička komora zaprimila je dopise Obrtničkih komora Istarske i Međimurske županije u kojima se navode slučajevi prijevarnih postupanja inozemnih promidžbenih tvrtki.

Radi se o praksi koja je već poznata, no svako toliko se pojavljuje ponovo, pa je na to potrebno upozoriti. Konkretno, radi se o slanju besplatnih promidžbenih materijala kojima se nudi oglašavanje proizvoda i usluga u inozemnim publikacijama. U posljednje vrijeme aktualna je European City Guide. U samom promidžbenom materijalu traži se potpisivanje izjave o suglasnosti za oglašavanje, koja uključuje i prihvaćanje njihovih uvjeta. Uvjeti su obično napisani malim slovima ili na poleđini, pri čemu se na njih obraća puno manje pažnje. Promidžbeni materijal nudi ugovor za oglašavanje, te potpisnici najčešće očekuju da će im naknadno biti poslan tekst ugovora. Međutim, promidžbeni materijal je osmišljen kao ponuda. Potpisivanjem suglasnosti prihvaća se ponuda, te je potrebno biti svjestan da je time zapravo zaključen ugovor pod određenim uvjetima. I upravo ovdje nastaju problemi. Nakon slanja potpisane suglasnosti počinju stizati računi za naplatu usluge objave, a zatim i opomene pod prijetnjom utuženja.
Kako se zaštititi? Kao prvo, potrebno je biti oprezan, pažljivo proučiti sve detalje onoga što se potpisuje i uvjete koji se prihvaćaju. Tako se najlakše sprječava nastanak neželjenih posljedica. Kad se ugovor jednom zaključi puno je teže osloboditi se obaveza koje on nameće. Ono što možemo preporučiti je da se podnese prijava Državnom inspektoratu i zatraži pomoć Udruge za zaštitu potrošača. Krajnja mogućnost je sudski spor u kojem treba dokazati prijevarno ponašanje ponuditelja. To je otežano, jer se najčešće definira nadležnost stranog suda, prema sjedištu ponuditelja.
Upozoravamo Vas, ne samo na ovaj konkretan slučaj, nego i na potrebu izuzetne pažnje kod bilo kakvih ponuda kojima se besplatno nude neke usluge i traži potpis kao suglasnost. Osobito ako se radi o ponudama na stranim jezicima i ukoliko niste sasvim sigurni da ste sve ponuđene uvjete dobro razumjeli.

16-02-2006

AKTUALNO

Obrtnici još jednom pokazali svoju solidarnost

Tragom vijesti da je u ponedjeljak, 13.veljače 2006. godine u proizvodnom pogonu uvaženog obrtnika Ivana Dugana, vlasnika Stolarije Dugan u Nedelišću, došlo do požara velikih razmjera, te je tom prilikom nastala velika materijalna šteta, Obrtnička komora Međimurske županije odlučila je svom članu pomoći u saniranju nastale štete.

Predstavnici Obrtničke komore Međimurske županije, krovne organizacije međimurskih obrtnika, predvođeni predsjednikom Slavkom Faltakom, danas su posjetili gospodina Dugana i njegovu obitelj, te su im tom prilikom uručili ček u iznosu od 3.000 kuna. Akciji se priključilo i Udruženje obrtnika Međimurske županije prilogom od 2.000 kuna. Ukupni iznos od 5.000 kuna pomoći obrtničkih asocijacija, tek je početak.

Naime, predsjednik Faltak je istaknuo da ovom gestom započinje akcija kojom će obrtnici iskazati solidarnost sa svojim kolegom. Ujedno je pozvao sve obrtnike da se pridruže ovoj akciji pomoći, a svoju pomoć mogu doznačiti na poslovni račun spomenute radionice broj 2392007-1100034712 s naznakom pomoć za obnovu radione.

31-01-2006

Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, NN 97/2005

Na računu je potrebno posebno iskazati povratnu naknadu od 0,50 kuna. Problematika u provedbi novog Pravilnika u rubrici ceh trgovine.

23-01-2006
GRADSKO POGLAVARSTVO ODLUČILO:

Čakovečka povijesna jezgra uskoro bez svjetlećih reklama

Temeljem gradske odluke o održavanju i uređivanju naselja, te zaključka Gradskog poglavarstva o uvjetima postavljanja reklamnih naprava, komunalno redarstvo Grada Čakovca već nekoliko mjeseci pokušava uvesti red u šumu bespravno postavljenih reklamnih panoa i raznih ploča koje nagrđuju pročelja zgrada, ali i ugrožavaju sigurnost sudionika u prometu.

- Vlasnici i korisnici takvih reklamnih naprava redovitim su postupkom obaviješteni o obvezi uklanjanja ili usklađenja njihova postojanja u skladu sa zaključcima Poglavarstva. S obzirom na to da je tek zanemariv broj njih tako postupio, angažirani su komunalni redari - doznajemo od Ivice Pongraca, voditelja Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Čakovca.

Tijekom višemjesečne akcije komunalno redarstvo uklonilo je ukupno 148 bespravno postavljenih reklamnih naprava različitih veličina, od ploča i smjerokaza do nosača jumbo plakata.

- Vlasnici uklonjenih reklama nisu imali ni ugovore s Hrvatskim cestama i Županijskim uredom za ceste, niti suglasnost našeg Odsjeka, no pružena im je mogućnost reklamiranja na 26 unificiranih reklamnih panoa, na banerima na stupovima javne rasvjete, te na jumbo plakatima - naglašava gospodin Pongrac, te dodaje da će iz povijesne jezgre našega grada uskoro biti uklonjene sve reklame svjetlećih oblika i reklame koje nisu dobile suglasnost konzervatora, a i šarenilo reklamnih tendi uniformirat će se u boje grada.

Novoobnovljenom pješačkom zonom, te novim izgledom pročelja zgrada u povijesnoj jezgri grada, Čakovčani će sasvim sigurno biti zadovoljni. No, hoće li biti zadovoljni i vlasnici poslovnih prostora kojima nakon spomeničke rente i uvođenja gradskog prireza od 10%, sad prijeti i uklanjanje reklamnog natpisa, ostaje nam za vidjeti.

09-01-2006
Tko, kako i kada treba voditi evidenciju o utrošku materijala

Poslovni izdaci obrtnika su svi odljevi dobara koji su izravno vezani za obavljanje djelatnosti i učinjeni radi stjecanja, osiguranja i očuvanja primitaka. To znači da između poslovnih primitaka i poslovnih izdataka mora postojati neposredna i dokaziva povezanost (članak 21. stavak 1. Zakona o porezu na dohodak - NN 177/04).
Pravilnik o porezu na dohodak (NN 95/05) detaljnije uređuje način na koji se utvrđuje povezanost primitaka s izdacima. Tako je u članku 25. stavak 3. propisana obveza vođenja evidencija o nabavi i uporabi reprodukcijskog i potrošnog materijala, pića i napitaka. Obveza se odnosi na obrtnike koji obavljaju proizvodne i uslužne djelatnosti koje nabavljaju reprodukcijski i potrošni materijal, te na ugostitelje koji prodaju hranu, alkoholna i bezalkoholna pića. Ova obveza odnosi se i na pića i napitke koje su ugostitelji sami proizveli ili potrošili.
Oblik posebne evidencije (obrazac) nije propisan, već su propisani podaci koje takva evidencija treba sadržavati. Za nabavku potrebno je upisati: naziv dobavljača, broj i datum fakture, te količinu i vrijednost nabavljenog repromaterijala, a za utrošak: broj internog dokumenta, te količinu i vrijednost utrošenog repromaterijala.
Nabavka i utrošak repromaterijala knjiže se najkasnije u roku od mjesec dana od dana nastanka promjene.
Interni dokument o uporabi reprodukcijskog i potrošnog materijala, pića i napitaka može biti radni nalog, specifikacija ili slični dokument koji, pored podataka o količini i vrijednosti utrošenog repromaterijala, mora sadržavati i podatak o količini i vrijednosti gotovih proizvoda u koje je ugrađen reprodukcijski potrošni materijal.
Obrtnici koji svakodnevno upotrebljavaju repromaterijal, knjiženja mogu obaviti jednom mjesečno, na temelju specifikacije o mjesečnoj uporabi repromaterijala.

Primjer:

Evidencija o nabavi i uporabi reprodukcijskog materijala

Naziv materijala: pamučna tkanina - zelena širine 140 cm Jedinica mjere: m2

Red. broj

 

Datum

Naziv dobavljača

______________

Vrsta internog dokumenta

Broj fakture dobavljača

_______________________

Broj internog dokumenta

Nabava

_________________

količina / cijena(kn) / vrijednost(kn)

Uporaba

_________________

količina / cijena (kn) / vrijednost (kn)

1. 16.1.2006. Lantea
38/06
2,50 / 80,00 / 200,00
-------------
2. 18.2.2006. Radni nalog
25/06
----------
1,30 / 80,00 / 104,00

Napomena:
Oblik evidencije nije propisan, te se može koristiti bilo koji obrazac ili tablica koja sadrži propisane podatke.

Obveza vođenja evidencije o nabavi i uporabi reprodukcijskog i potrošnog materijala, pića i napitaka, počinje se primjenjivati od 1. siječnja 2006. godine.

02-01-2006
Izmjene Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost

Izmjene se odnose na uvođenje nove stope PDV-a. Izmjenama koje se primjenjuju od 1. siječnja 2006. propisani su i novi obrasci Knjige ulaznih i izlaznih računa (Obrasci U-RA i I-RA, te obrasci PDV i PDV-K). Više na www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2005/2982.htm .

27-12-2005
Od 1. siječnja 2006. godine, proizvođači pekarskih proizvoda dužni su voditi evidenciju pekarske proizvodnje u Knjizi evidencije utroška brašna (KEUB)
Prema čl. 4. st. 1. i 2. Pravilnika o količini brašna utrošenoga za proizvodnju pojedinih pekarskih proizvoda koji je u 12. prosinca objavljen u Narodnim novinama br. 146 i stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, a promjenjuje se od 01. siječnja 2006. godine, proizvođači pekarskih proizvoda dužni su voditi evidenciju pekarske proizvodnje, nabavke i potrošnje brašna.
Kako saznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, evidencija pekarske proizvodnje, nabavke i potrošnje brašna vodi se u Knjizi evidencije utroška brašna (KEUB) koju je moguće kupiti u svakoj prodavaonici Narodnih novina.
Obzirom da su novčane kazne za prekršitelje vrlo visoke, također s mogućnošću zatvaranja radnji i do godinu dana, važno je da svaki vlasnik pekarne bude na vrijeme upoznat, kada i gdje može kupiti Knjigu evidencije utroška brašna, kako bi s početkom 2006. godine udovoljio novim propisima Zakona o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište (NN 48/04, 130/04 i 140/05), te Pravilniku o količini brašna utrošenog za proizvodnju pojedinih pekarskih proizvoda (NN 146/05).
20-12-2005
Međimurskim poljoprivrednicima predstavljen SAPARD program

Udruženje obrtnika Međimurske županije, Grad Čakovec i Obrtnička komora Međimurske županije, jučer su u čakovečkom Domu sindikata organizirali prezentaciju SAPARD pretpristupnog programa Europske unije za poljoprivredu i ruralni razvoj. Kristijan Mavrek stručni suradnik u Regionalnoj agenciji Sjever – DAN d.o.o. nazočnim je poljoprivrednicima, proizvođačima hrane i predstavnicima lokalne samouprave detaljno predstavio program SAPARD s naglaskom na odabrane mjere i područja financiranja, te je objasnio kriterije za odabir projekata, dozvoljene i nedozvoljene troškove u projektima, te iskustva drugih zemalja u provedbi SAPARD programa.
Sudjelovanje u ovom programu je izuzetno važno, jer će kvaliteta kandidiranih projekata i količina iskoristivih sredstava utjecati na konačan iznos raspoloživosti proračunskih sredstava Europske unije, predviđenom broju korisnika fondova i procjeni njihove sposobnosti apsorpcije raspoloživih sredstava, odnosno, ako u budućim programima želimo više sredstava, u svim dosadašnjim moramo uzeti najviše što možemo, naglasio je gospodin Mavrek. Hrvatska će u idućih 12 mjeseci iz SAPARD programa moći iskoristiti 25 milijuna eura, no obzirom da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva otvaranje SAPARD agencije najavljuje tek za travanj 2006.godine, bojim se da nećemo iskoristiti ono što nam Europa bespovratno nudi, upozorio je Mavrek.
Na prezentaciji programa sudjelovao je i Marjan Kolar iz Ljutomera, prvi korisnik sredstava SAPARD programa u Sloveniji, u čijem se vlasništvu nalazi 600 krmača i 2 500 tovljenika. Kolar je istaknuo da je iznimno važna kvalitetna priprema projekta i pravovremeno javljanje na natječaj, te da ovih bespovratnih 200 000 tisuća eura koje je dobio, znači potpuno prihvaćanje europskih normi i standarda od kojih se najviše njih odnosi na zaštitu okoliša. Vrlo česte kontrole su razumljive, jer ukoliko samo jedan korisnik sredstava neće poštovati zadana pravila SAPARD program može se obustaviti u cijeloj državi, upozorio je gospodin Kolar.
Obzirom da je vrlo teško doći do kvalitetnih i pravovremenih informacija o EU fondovima i raspisanim natječajima, slijedeća prezentacija SAPARD programa u Čakovcu najavljena je već za siječanj iduće godine.

12-12-2005
Obilježena 11. obljetnica OK Međimurske županije

U nazočnosti visokih županijskih dužnosnika, čelnika Grada Čakovca i predstavnika susjednih obrtničkih komora, u petak, 09. prosinca u dvorani Scheier u Čakovcu svečano je obilježena 11. obljetnica utemeljenja Obrtničke komore Međimurske županije.
Proslava obljetnice prilika je za isticanje pojedinaca koji su svojim radom pridonijeli razvoju, promociji i časnom zvanju obrtnika, odnosno za dodjeljivanje najviših komorskih priznanja. Tako je nagrada za životno djelo - statua Obrtnik Međimurja, uručena majstoru Josipu Zveru, dimnjačaru iz Strahoninca, za 29 godina rada u obrtništvu kao uglednom, uspješnom i časnom obrtniku za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju obrtničkih institucija, te za dugogodišnji uspješan rad na promidžbi obrtništva.
Plakete Majstor godine za postignute značajne poslovne rezultate, ostvarena tehnološka unapređenja, postignutu visoku razinu kvalitete proizvoda i usluga, za postignute visoke rezultate u poduci učenika za obrtnička zvanja dodijeljene su majstoru Stjepanu Srnecu, zidaru iz Gornjeg Hrašćana, majstoru Franji Kišu, mesaru iz Donjeg Kraljevca, te majstoru Slavku Medlobiju, keramičaru iz Brezja.
Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava uručene su Miciki Posel, ugostitelju iz Vugrišinca, Antuna Lepenu, krojaču iz Podturna, Ivanu Jagecu, trgovcu iz Pribislavca, Božidaru Horvatu, serviseru iz Knezovca i Branku Kipkeu, limaru iz Čakovca.
Na svečanoj proslavi uručeno je i 91 priznanje za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i razvoju obrtništva, obrtnicima koji ove godine obilježavaju više od 20 godina rada u obrtu.
- Ove godine po treći puta dodjeljujemo priznanja u tako velikom broju, objašnjava Slavko Faltak, predsjednik OK Međimurske županije - Da se dodjela gotovo 100 priznanja ne bi shvatila kao develvacija moram reći da smo prilikom donošenja Pravilnika o priznanjima 2003. godine, shvatili da moramo nadoknaditi činjenicu da godinama obrtnicima nisu dodjeljivana nikakva priznanja, iako su ostvarili zapažene poslovne rezultate, te su pridonijeli ugledu i razvoju obrtništva. Nadamo se da smo napokon tu nepravdu ispravili, naglasio je predsjednik Faltak na svečanosti.

05-12-2005
Drugi susret obrtnika umirovljenika

Nastavljajući prošle godine započet običaj, Udruženje obrtnika Međimurske županije u subotu je organiziralo susret obrtnika umirovljenika s područja Međimurske županije. Stotinjak obrtnika umirovljenika, od kojih najstariji ima 102 godine okupilo se na zajedničkom druženju, te se uz pjesmu, šale i ples prisjetilo svojih nekadašnjih obrtničkih dana, ali i najaktualnijih rješenja o povratu duga umirovljenicima.
Tražeći od obrtnika seniora savjet za mlade obrtnike koji tek ulaze u poduzetničke vode, gotovo su svi sugovornici istaknuli da je pošten odnos između obrtnika i kupca, odnosno korisnika usluga najvažnija stvar za dugovječnost obrta. Važno je stvoriti ime koje će garantirati kvalitetu robe i usluga, te na taj način stvoriti autoritet na tržištu i ma kako teška situacija bila, ne posustajati na putu do zadanih ciljeva.
Uspoređujući pak svoje obrtničke dane s današnjim pravilima na tržištu, obrtnike umirovljenike žalosti činjenica da se rad i kvaliteta obrtničkih proizvoda premalo cijene, nameti su sve veći, a na tržištu nitko ne poštuje pravila poslovanja, stoga smatraju da obrtnici moraju jasno definirati svoje stavove i zajedno s krovnom institucijom braniti svoje interese pred Vladom.
Drugom susretu obrtnika umirovljenika pridružili su se i predsjednici Obrtničke komore, Udruženja obrtnika i Udruženja ugostitelja Međimurja, ističući da briga o obrtnicima umirovljenicima ne smije prestati, te da mladi trebaju pronaći uzor u uglednim obrtnicima čija se imena izgovaraju sa strahopoštovanjem.

02-12-2005
Na to mlado leto - tradicijski Božić u Hrvata

Danas je u sportskoj dvorani Graditeljske škole u Čakovcu započela trodnevna izložbeno-prodajna manifestacija Na to mlado leto - tradicijski Božić u Hrvata, u organizaciji Udruge Međimurske roke, a uz potporu Međimurske županije i Obrtničke komore Međimurske županije. U tri dana održati će se okrugli stolovi, kulturni program i gastro prezentacija međimurskih vinara i ugostitelja. Posjetitelji će moći sudjelovati i u brojnim radionicama i demonstracijskim izradama tradicijskih proizvoda, od izrade čipke, cekara i proizvoda od lana i gline, do tradicijske pripreme jela od mesa i mlijeka. Iz cijelog niza atraktivnih događanja izdvajamo i prikaze starih navada kulturno-umjetničkih društava iz Međimurja i raznih krajeva Hrvatske, te gostiju iz Slovenije i Mađarske.

15-11-2005
UZ NAJAVU ODLUKE GRADA ČAKOVCA O UVOĐENJU PRIREZA

NE uvođenju prireza od 10%

U javnosti je objavljeno kako Grad Čakovec namjerava s danom 1.siječnja 2006. godine obveznicima poreza na dohodak uvesti prirez na porez, i to po stopi od 10%. Tim povodom Skupština Obrtničke komore Međimurske županije sa svoje redovite sjednice održane 14.11.2005. godine izdaje slijedeće javno priopćenje.

Prirez, ukoliko se uvede kao općinski ili gradski namet plaćaju samo obveznici poreza na dohodak, a ne i obveznici poreza na dobit, pa će tako ovaj namet ponovo opteretiti uglavnom samo obrtnike, dok trgovačka društva i svi ostali obveznici poreza na dobit takvu obvezu neće imati.

Nevjerojatno je kako jedinice lokalne samouprave u našoj županiji, a osobito Grad Čakovec iz godine u godinu produciraju obrtnicima stalno nove i sve veće obveze.
Prošlih se godina, nakon udvostručenja gradskih poreza u paušalnom iznosu, dijelu obveznika koji obavljaju djelatnosti komunalnog karaktera nametnula nova koncesijska obveza.
Ona u nekim slučajevima iznosi i do 20% od ukupnog prihoda ostvarenog u određenoj djelatnosti. To se provelo mehanizmom natječaja, ponovljenih natječaja i licitiranjem po sistemu “tko da više”. U takvom, nazovi natječaju kvaliteta, iskustvo, pa čak ni elementarna kompetencija u struci nije imala presudnog utjecaja.
Koncesijski namet od 15 ili 20% od ukupnog prihoda je najveći namet kojeg je ikada igdje jedno državno tijelo ikome nametnulo. Takav iznos nameta nije postojao nigdje u povijesti državnih ili lokalnih uprava ni u najrigidnijim sustavima u svijetu kao što je npr. bio komunistički ustroj na ovim prostorima. Jer stopa jednog nameta od 20% na ukupni prihod, zapravo je stopa od 50 do 70% na čisti dohodak obveznika.

Sada se Grad Čakovec priprema uvesti novi namet- prirez od 10%. U tome se želi izjednačiti s najvećim hrvatskim gradovima: Zagrebom, Osijekom, Karlovcem, Dubrovnikom i Splitom. Pula, Rijeka i Slavonski Brod imaju stopu prireza manju od 8, odnosno 6%.
Gradovi koji su uveli prirez, barem su prema obveznicima nastupili s razložnim programima, ponudili im stanovite prednosti i pogodnosti, odnosno umanjenje drugih obveza kako takav namet ne bi drastično osjetili, već prihvatili kao kompromisno rješenje.
Međutim, u Čakovcu se očito sprema drugačiji put novog opterećivanja obrtništva – oni od kojih nitko nije obveznik poreza na dohodak, glasati će o sudbini onih koji to jesu i s lakoćom takvu obvezu izglasati. A nitko od onih koji donose takvu odluku zapravo niti ne zna koliko su kumulativna davanja i koliko je ukupno opterećenje obrtnika danas.
Samo po uvođenju prireza Grad Čakovec želi oponašati najveće hrvatske gradove. Da li je takvo ponašanje Čakovca u skladu s proklamiranom politikom razvijanja i poticanja obrtništva kao najvažnijeg segmenta malog gospodarstva?
Grad u središtu regije specifičnog geostrateškog položaja, koji zbog toga povijesno slovi kao “najzanatskiji grad” u Hrvatskoj, danas ne čini ništa što bi doprinjelo očuvanju i razvoju obrta, već naprotiv, iz dana u dan mu sve više otežava postojanje i razvoj i polako, ali sigurno ovaj sektor vodi prema uništenju. Treba reći da su i 1962. godine kumulativni nameti prema obrtništvu bili manji nego danas, a tada se otvoreno težilo dokidanju svakog oblika privatnog rada, privatnog vlasništva i privatne inicijative.
Danas je u Republici Hrvatskoj situacija takva da će s koncem ove godine više od 10% obrtnika prijeći, po sili zakona u obveznike poreza na dobit i trgovačka društva. Uz to, postojećim obrtnicima hrvatsko zakonodavstvo nudi povoljniji porezni položaj ukoliko prijeđu na način poslovanja kakav vrijedi za trgovačka društva.
Prije kratkog vremena Grad Čakovec i druge općine i gradovi u Međimurju uveli su, kao što je već rečeno, enormne koncesijske namete, a sada se priprema novi udar na očito nepoželjni gospodarski sektor u ovoj regiji – uvodi se prirez od 10%. Pitamo se gdje je kraj nezasitnosti gradske birokracije i dokle će se samo na sektor obrtništva obrušavati s takvim neodmjerenim teretima.
Ovakvo nametanje poreznih obveza upravo obrtnicima ide za time da se ovaj, za Međimurje povijesni i tradicionalni sektor gospodarstva potpuno uništi i da se kao u najgora komunistička vremena, obrt svede samo na sirotinjsko krparenje.
Pozivamo Grad Čakovec da odustane od takve nepromišljene nakane, kako bi se sačuvalo ono malo preostalog najzdravijeg segmenta tradicionalnog međimurskog i hrvatskog gospodarstva.

 Predsjednik Obrtničke komore Međimurja:

Slavko Faltak, v.r.

04-11-2005

Potpisani novi ugovori o stipendiranju učenika za deficitarna zanimanja

Od prvog natječaja u siječnju 2004. nakon kojeg je četvero učenika počelo dobivati stipendije, spisak učenika koje stipendira Obrtnička komora Međimurske županije dotaknuo je današnju brojku od ukupno 40 stipendista, učenika deficitarnih zanimanja.

Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, nastavlja s programom stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja, a koji imaju prebivalište na području Međimurske županije. Nakon objavljenog natječaja uz dosadašnjih 22-oje stipendista, izabrano je još osamnaestero učenika prvih razreda koji će mjesečno dobivati stipendiju u iznosu od 500,00 kuna.
U nazočnosti roditelja, 4. studenoga, ugovore o stipendiranju nastavka školovanja, potpisali su novi stipendisti, budući stolari David Hrženjak (Štrukovec) i Nikola Petković (Vratišinec), te zidari Mario Baranašić (Orehovica) i Karlo Bajkovec (Mačkovec) iz Graditeljske škole Čakovec. Iz čakovečke Tehničke, industrijske i obrtničke škole stipendije će dobivati strojobravari Josip Tkalčić (Jurovčak), Marko Bujan (Čakovec), Mišo Petran (Črečan), Nikola Pužaj (Vularija) i Davor Jambrošić (Vularija). Ugovore su potpisali i tokari Mihael Mihalic (Pribislavec), Davor Zadravec (Sveta Marija), Antonio Lukman (Strahoninec), Dino Mikec (Hemuševec), Marino Vresk (Pribislavec) i Josip Repalust (Draškovec), te bravar Filip Toplek (Ivanovec). Stipendije će dobivati i dvoje učenika iz Srednje škole Prelog ; buduća slastičarka Vinka Gosarić (Goričan), te budući pekar Jurica Farkaš (Belica). Kriteriji koje je slijedila komisija odabirući osamnaest između trideset kandidata, bili su uspjeh u školi, prihodi članova domaćinstva i broj djece u zajedničkom domaćinstvu.
Ugovore o nastavku stipendiranja potpisalo je i svih dvadeset i dvoje dosadašnjih stipendista, učenika deficitarnih zanimanja. Svi ovi učenici zadovoljili su uvjete na koje su ih obvezivali dosadašnji ugovori, te im se odlukom Upravnog odbora Obrtničke komore Međimurske županije stipendiranje automatizmom produžilo i na ovu školsku godinu.
Čestitajući stipendistima na dosadašnjem radu, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Slavko Faltak, posebno je naglasio činjenicu da među učenicima koji primaju stipendiju ima i odlikaša, koji su već osigurali svoja radna mjesta u radionicama majstora obrtnika kod kojih izvode praktičnu nastavu. No još uvijek postoje zanimanja za koja učenici pokazuju premalo interesa, iako im nakon školovanja jamče sigurno radno mjesto. Upravo na takva, izrazito deficitarna zanimanja, stavit će se naglasak ovogodišnjih Malih radionica kojima će se učenicima sedmih i osmih razreda međimurskih osnovnih škola, ali i njihovim roditeljima, nastojati približiti i tradicionalni obrti, te mogućnosti stipendiranja učenika i nastavka školovanja.
Učenici su ugovore o stipendiranju primili iz ruku pomoćnika ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Lea Begovića.

06-10-2005
Međimurski obrtnici izlažu na
12. obrtničkom sajmu u Varaždinu

U Varaždinu se od 06. do 09. listopada 2005. godine istovremeno, na istom prostoru održavaju dvije sajamske manifestacije; 12. obrtnički sajam i 10. sajam Priroda, lov, ribolov, turizam. U sportskoj dvorani Graberje, te balonima i šatoru u neposrednoj blizini, u četiri će se dana posjetiteljima i potencijalnim poslovnim partnerima predstaviti brojni izlagači iz Hrvatske i susjednih država. Do ove godine ova su se dva sajma održavala u različitim terminima ( Obrtnički sajam u proljeće, a Priroda, lov ,ribolov ,turizam u jesen), no željevši, kako ističu organizatori, povećati i sadržajnost i atraktivnost sajmova, a samim time i zadovoljstvo izlagača i posjetitelja, ove su dvije specijalizirane sajamske manifestacije spojene u jednu.

Obrtnička komora Međimurske županije po prvi je puta objedinila svoje članove na zajedničkom izlagačkom prostoru 12. obrtničkog sajma u Varaždinu.

Na izlagačkom prostoru veličine 41 m2 svoje proizvode i djelatnosti predstavlja šestero međimurskih obrtnika : Stanko Varga, Izrada metalnih proizvoda - IMP Varga iz Strahoninca, Dino Drakulić, Slavuj proizvodnja biljnih preparata iz Čakovca, Marija Počekaj, Monika radionica za izradu domaćih kolača iz Ivanovca, Milenko Benjak Sandukar drvna galanterija i pilana iz Totovca, Stjepan Rusak iz Stolarije, pilane i trgovine Rusak iz Donje Dubrave, te Petar Colev, ME-GA ing metalna galanterija iz Čakovca.
Obrtnički sajam u Varaždinu, još je jedna prilika za promociju stoljetne tradicije obrtništva u Međimurju, a činjenica da je Sajam prodajnog karaktera dodatna mogućnost da se posjetitelji i potencijalni korisnici proizvoda i usluga uvjere u kvalitetu rada međimurskih majstora.

05-10-2005
U Gospodarskoj školi Čakovec održan informativni sastanak profesora i predstavnika OK Međimurske županije

Nakon što su pri kraju prošle školske godine po prvi puta proveli kontrolne ispite, profesori Gospodarske škole Čakovec ove se školske godine po prvi puta susreću i sa završetkom školovanja učenika trećih razreda koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja. Stoga i ne čudi što su se svi profesori koji sudjeluju u obrazovnom procesu odazvali sastanku s predstavnicima Obrtničke komore Međimurske županije, koji se u prostorijama ove novoizgrađene škole održao 4.listopada.

Razgovarali smo o konkretnim primjerima s kojima se profesori susreću u svakodnevnom radu s učenicima u školi i radionicama u kojima učenici obavljaju praktični dio nastave, te o načinima provedbe kontrolnih, izvanrednih kontrolnih i pomoćničkih ispita, objašnjava Helena Drvoderić, stručni suradnik za obrazovanje OK Međimurske županije. Profesori instruktori su između ostalog, upozorili na pojedine primjere nekorektnog odnosa majstora prema naučnicima. Zato je profesore zanimalo koje kriterije obrtnici moraju zadovoljiti da bi dobili licencu, te postoje li mehanizmi kojima se obavlja kontrola obrtnika majstora kod kojih naučnici obavljaju praktičnu nastavu. No, isto tako je istaknut i problem nezainteresiranosti i nemotivacije pojedinih učenika za stjecanjem novih znanja i vještina, ali i pomanjkanje interesa roditelja za njihov rad u školi i majstorskoj radionici. Brojna pitanja odnosila su se i na problem nedostatka licenciranih obrtničkih radionica za zanimanja krojač, pediker i kozmetičar, ističe Drvoderić, te dodaje da od lipnja postoji Pravilnik koji trgovačkim društvima omogućava da praktični dio nastave mogu provoditi bez posjedovanja licence.

I Vladimir Masten, ravnatelj Gospodarske škole, i Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije složili su se da ovakvi info-sastanci pridonose bržem i potpunijem protoku informacija, što pospješuje još kvalitetniju suradnju dviju institucija u zajedničkom cilju stvaranja novih generacija mladih majstora.

27-09-2005
Objavljen natječaj za stipendiranje učenika za deficitarna obrtnička zanimanja

Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, nastavlja s programom stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja s prebivalištem na području Međimurske županije koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja. Prema odluci Upravnog odbora Komore, stipendije u iznosu od 500,00 kuna mjesečno dobiti će osamnaestero učenika prvih razreda koji će u potpunosti zadovoljavati uvjete natječaja koji je objavljen 27.listopada u Listu Međimurje, dok zamolbe treba dostaviti u Obrtničku komoru Međimurske županije, Park Rudolfa Kropeka 1, Čakovec, najkasnije do 07.listopada 2005.godine.
Obzirom da su u potpunosti ispoštovali uvjete koje im nameće ugovor o stipendiranju, svim dosadašnjim stipendistima produžuje se stipendiranje i na ovu školsku godinu, te se oni ne javljaju na natječaj.
Detalje natječaja pogledajte klikom na rubriku
obrazovanje.

20-09-2005
Sjednica Upravnog odbora OK Međimurske županije

- Jučer ( ponedjeljak, 19.rujna 2005.) je održana sjednica Upravnog odbora Obrtničke komore Međimurske županije na kojoj je između ostalog razmatrano financijsko izvješće Komore za prvih šest mjeseci 2005. godine, te je jednoglasno usvojen prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu.
Donesena je i odluka o raspisivanju natječaja za stipendiranje učenika obrtničkih zvanja. Čak 200.000 kuna, u ovoj će se školskoj godini rasporediti na 18 novih i 22-oje dosadašnjih stipendista kojima se zbog dobrog uspjeha u prošloj školskoj godini, stipendiranje automatizmom produžuje.
No, najveće zanimanje članovi Upravnog odbora Obrtničke komore Međimurske županije pokazali su za posljednja događanja na relaciji Hrvatska obrtnička komora <=> Obrtnička komora Zagreb. Članovi Upravnog odbora jednoglasno su osudili istupe i pranje prljavog veša u medijima, čime je nanesena ogromna šteta ugledu hrvatskog obrtništva. Stoga je zaključeno da je nužno transparentno rješavanje novonastalih problema, jer krivac za rušenje ugleda hrvatskog obrtnika, mora snositi odgovornost svojih postupaka.
Generalni stav Obrtničke komore Međimurske županije koji će se uputiti Skupštini Hrvatske obrtničke komore, usvojiti će se na Skupštini međimurskih obrtnika koja će se održati u ponedjeljak, 26.rujna u 19 sati.

15-09-2005
Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati

Gotovo 400 učenika strojarskih i elektrotehničkih zanimanja Tehničke, industrijske i obrtničke škole Čakovec, obuhvaćeno je trogodišnjim programom školovanja za obrtnička zanimanja. Da bi učenici što uspješnije savladali nastavni program, te nakon završenog školovanja bili što spremniji za samostalan rad, od prvog razreda sudjeluju u izvođenju praktične nastave, koja čini 50% nastavnog plana, odnosno čiji se fond sati penje i do 655 sati godišnje.
Pod motom Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati, jučer ( u srijedu, 14.rujna), je u prostorijama Tehničke, industrijske i obrtničke škole u Čakovcu održan zajednički sastanak ravnatelja Dražena Blažeke i profesora instruktora te škole, s majstorima obrtnicima i majstorima koji u radionicama trgovačkih društava vode naučnike kroz praktičnu nastavu.
Da bi došli do zajedničkog cilja, osposobljavanja učenika za samostalno i sigurno obavljanje poslova i radnih zadaća u sklopu njegovog zanimanja, moramo naučniku još prije ulaska u radionicu objasniti pravila ponašanja, biti dosljedni u provođenju odluka i realni u ocjenjivanju izvođenja zadataka, naglasio je ravnatelj Blažeka na jučerašnjem sastanku. Samo ćemo na taj način izbjeći poteškoće u izostanku učenika s prakse, raskidima ugovora o naukovanju i čestim promjenama radionica, te nerealnom ocjenjivanju.
Vodeći se dosadašnjim iskustvom s izvođenjem praktične nastave, te nejednakim uvjetima rada u različito opremljenim radionicama, profesori TIOŠ-a u suradnji s voditeljima radionica pripremaju spisak vježbi koje će svaki pojedini naučnik morati savladati tijekom godine za vrijeme praktične nastave. Veća pažnja će se pored stjecanja praktičnih vještina u zanimanju, posvetiti dokumentiranju naučenog i dnevniku rada, a obavezno će se popunjavati i list evidencije dolaska na praksu, koji je jedan od uvjeta za upis u slijedeću nastavnu godinu.
Sastanku su nazočili i predstavnici Obrtničke komore Međimurske županije, predvođeni predsjednikom Slavkom Faltakom. Predsjednik Faltak je dao podršku svim učesnicima u procesu praktičnog dijela nastave u nastojanju da zajedničkim djelovanjem ostvare što kvalitetniji odnos između učenika i majstora, jer se samo na taj način može doći do krajnjeg cilja, zapošljavanja naučnika nakon završetka školovanja u radionici u kojoj je do tada bio na praksi.

12-09-2005
Promocija Međimurske županije na izložbi Eko-etno Hrvatska

OTVORENA ŠKRINJA S MEĐIMURSKIM BLAGOM

Kažu stariji, pametniji i mudriji ljudi da je povijest učiteljica života i da samo onaj tko poštuje vlastitu tradiciju i vlastite vrijednosti, može cijeniti različitosti i običaje drugih naroda, drugih kultura, drugih ljudi. Upravo te tradicionalne vrijednosti na koje vrlo često zaboravljamo pritisnuti brzim tempom života, temelj su svemu onome što čini moderno društvo, što čini nas. I iako ih neki pokušavaju zaboraviti i iskriviti, vrijednosti tradicije ostaju jer su doživljene, proživljene i prenose se iz generacije u generaciju - one su stalne.
Ove godine, po prvi puta ,čuvari tradicijskih vrijednosti Međimurske županije nastupaju na jedinstvenoj izložbi Eko-etno Hrvatska koja se u vremenu od 13. - 18.rujna održava u sklopu Jesenskog međunarodnog jesenskog velesajma u Zagrebu. Uz prikaz starih zanata i običaja, degustacije autohtonih jela i pića, te melankoličnu međimursku popijevku, na 100 m2 izložbenog prostora, predstavlja se gotovo pedesetak međimurskih gospodarstvenika. Tako su uz međimurske vinare, poduzetnike, umjetnike i amatere, svoje proizvode i djelatnosti posjetiteljima predstavili i međimurski obrtnici. U pet dana održavanja manifestacije posjetitelji mogu vidjeti tradicionalne proizvode Radionice kolača Monika, Obuće Benko, Klobučarsko-kaparskog obrta Kavran, Rukotvorina Ena i Izrade platnenih dječjih igračaka Šik. Pažnju posjetitelja privlačili su i Lončarstvo Terakota i Lončarstvo Magdalenić, Keramika Wrana, Izrada suvenira Radek i Izrada suvenira Ivan Trupković, te Košaraštvo Pogorelec. Svi ovi obrtnici okupljeni su u Udruzi Međimurske roke. Ukupni dojam atraktivnosti izložbenog prostora, spleta mirisa, boja, okusa i pozitivne energije, zaokružuju nastupi kulturno-umjetničkih društava i udruga iz Svete Marije, Zasadbrega, Ivanovca, Žiškovca, Preloga i Nedelišća. Promociji vrijednosti običaja i tradicijskih djelatnosti pridružila se i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, 45-minutnim izvatkom iz prošlogodišnjeg projekta Međimurje u Lisinskom. Program započinje u petak,16.rujna u 11 sati na glavnoj paviljonskoj pozornici.

 

06-09-2005
Pravilnik o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove graditeljstva (NN 82/2005)


Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, donijelo je novi Pravilnik o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove graditeljstva. Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama br. 82, od 6. srpnja 2005., a
počet će se primjenjivati od 1. listopada 2005.godine.

Novosti u Pravilniku prvenstveno se odnose na:

1. uvjete za polaganje stručnog ispita

Za razliku od starog Pravilnika iz 1989. god., kada je jedan od uvjeta za polaganje stručnog ispita bio: dvije godine radnog iskustva na poslovima odgovarajuće struke, nakon završetka školovanja, sada, pravo na polaganje ispita po završetku školovanja ima obveznik koji je stekao tri godine radnog staža na odgovarajućim poslovima u struci ili na drugim odgovarajućim poslovima.

2. stručno usavršavanje

Potpuno novo u Pravilniku je V. poglavlje koje se odnosi na stručno usavršavanje. Svi obveznici stručnog usavršavanja (misli se i na one koji su već položili stručni ispit sukladno Pravilniku o programu i načinu polaganja stručnih ispita za obavljanje određenih poslova u graditeljstvu, NN 23/89), dužni su upotpunjavati i usavršavati svoje znanje nakon položenog stručnog ispita, a o čemu će se voditi evidencija - Registar.
Stručno usavršavane obveznika, pratit će se u petogodišnjim razdobljima na način da obveza za prvo petogodišnje razdoblje počinje teći od prvog slijedećeg dana nakon položenog stručnog ispita. Za osobe koje su položile stručni ispit po Pravilniku o programu i načinu polaganja stručnih ispita za obavljanje određenih poslova u graditeljstvu (Narodne novine, br. 23/89), obveza stručnog usavršavanja počinje teći od 1. listopada 2005. godine.
Obveznik stručnog usavršavanja dužan je u petogodišnjem razdoblju ostvariti najmanje 100 bodova, od čega najmanje 20 bodova iz poznavanja građevno-tehničke regulative iz područja obuhvaćenog ispitnim programom stručnog ispita kojeg je položio.
Ostvareni bodovi u jednom petogodišnjem razdoblju stručnog usavršavanja ne mogu se prenositi i evidentirati u drugo petogodišnje razdoblje stručnog usavršavanja.

Pravilnik o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove graditeljstva (NN 82/2005) možete pogledati u rubrici propisi.

 

25-08-2005
Uvode se markice za red u proizvodnji i prometu kavom

Podsjećamo na obvezu korištenja markica za označavanje kave u skladu sa novim Zakonom i Pravilnikom o posebnom porezu na kavu


Vezano uz početak primjene novog Zakona o posebnom porezu na kavu (NN 87/05) koji započinje s primjenom 1.rujna 2005. podsjećamo sve trgovce na malo i obveznike označavanja kave obilježavajućim markicama (čl. 10. st 1. i 2. Zakona), da su obvezni:

- popisati zalihe kave na dan uoči početka primjene Zakona, 31.08.2005.
- sastaviti zapisnik prema nazivima proizvoda, odnosno vrstama kave, izraženo u neto kilogramima težine
- dostaviti zapisnik o obavljenu popisu zaliha nadležnoj carinarnici u roku 10 dana nakon popisa.

Zakon o posebnom porezu na kavu objavljen je u Narodnim novinama br. 87 od 18. srpnja 2005., stupio je na snagu osmoga dana od dana objave, a primjenjuje se od 1. rujna 2005. Pravilnik o posebnom porezu na kavu i rukovanju markicama za označavanje kave objavljen je u Narodnim novinama br. 92 od 27. srpnja 2005., stupio je na snagu danom objave, a primjenjuje se od 1. rujna 2005. godine.

Prema čl. 8 navedenog Pravilnika obveznici označavanja kave obilježavajućim markicama iz čl. 10 st. 1. i 2. Zakona o posebnom porezu na kavu koji stavljaju kavu u promet na carinskom području Republike Hrvatske podnose Zahtjev za tiskanje markica nadležnoj carinarnici prema svom sjedištu i to do petoga u mjesecu.

Iznimno zbog kratkih rokova zahtjev za tiskanje markica za rujan 2005. podnosi se Ministarstvu financija Carinska uprava - Središnji ured na faks: 01/ 61 02 369. Kontakt u Carinskoj upravi je gosp. Srećko Stajčić (načelnik) tel: 01/61 02 326. Stoga Vas molimo da se javite izravno gosp. Stajčiću.

Napominjemo da će sve carinarnice dobiti uputu o podnošenju zahtjeva za od Ministarstva financija Carinske uprave za provedbu Zakona o posebnom porezu na kavu.

Za neizvršenje navedenog, Zakonom je predviđena novčana kazna za fizičke osobe u iznosu od 1.000,00 do 15.000,00 kuna. Upravni nadzor nad provedbom Zakona i propisa donesenih na temelju njega provodi Carinska uprava.

Trgovci na malo te ugostitelji mogu prodavati zalihe kave popisane 31.08.2005. a koja nije označena obilježavajućim markicama, još 30 dana nakon početka primjene Zakona, odnosno do 1.listopada 2005. Nakon toga neoznačene količine kave treba povući iz prodaje, sukladno dogovoru s dobavljačem.

Napominjemo da smo provjerili da li je navedeni popis obvezan i za ugostitelje koji se bave prometom kave, i dobili tumačenje od Carinske uprave da se navedene odredbe odnose i na ugostitelje, jer ih se poistovjećuje u ovom slučaju s trgovcima na malo kavom i proizvodima od kave.

24-08-2005
Proširenje primjene Kolektivnog ugovora za obrt

Slijedom Odluke o proširenju primjene Kolektivnog ugovora poslodavaca i radnika u obrtu (NN 75/05) Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, zatražili smo od Ministarstva pojašnjenja vezana uz primjenu ovog Kolektivnog ugovora, naknadno objavljenog u Narodnim novinama br. 84/2005 od 11. srpnja 2005. godine.

Pojašnjenja su zatražena kao odgovori na dva pitanja:

1. Koji gospodarski subjekti imaju obvezu primjene Kolektivnog ugovora poslodavaca i radnika u obrtu, zaključen 17. ožujka 2005. godine?
2. Na koji način će kolektivne ugovore primjenjivati obrtnici koji obavljaju više različitih djelatnosti?

U svom odgovoru Ministarstvo je za prvo postavljeno pitanje uputilo na potrebu traženja tumačenja od zajedničke komisije potpisnika Kolektivnog ugovora, dok je za slučaj kad istog obrtnika može obvezivati više kolektivnih ugovora uputilo na primjenu povoljnijeg prava za radnika.

U primjeni Kolektivnog ugovora pojavila su se još neka pitanja od interesa za sve obrtnike, te ćemo u nastavku pokušati i njih pojasniti.
Odluka o proširenju primjene Kolektivnog ugovora je stupila na snagu 28. lipnja 2005. godine, te se od tog datuma i treba primijeniti, što na primjeru obračuna plaće znači da već plaću za mjesec srpanj 2005. godine treba obračunati sukladno odredbama Kolektivnog ugovora. Ukoliko je to propušteno učiniti, bilo bi potrebno na obračunu plaće za kolovoz izvršiti i obračun razlike za srpanj 2005. godine.
Kolektivnim ugovorom predviđene svote najnižih plaća prema kvalifikacijama (koje se još moraju uvećati za 0,5% za svaku navršenu godinu efektivnog staža osiguranja) veće su od najniže utvrđene osnovice za obračunavanje doprinosa koja iznosi 2.080,75 kn prema odredbama Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja (NN 147/02). To znači da su prema Kolektivnom ugovoru utvrđene plaće ujedno i osnovice za obračun obveznih doprinosa iz i na plaću, kao i poreza na dohodak i prireza. Ove osnovice ne treba uspoređivati s plaćom ili osnovicama koje bi se dobile množenjem najniže propisane osnovice za obvezna osiguranja i koeficijenta složenosti poslova, jer ti koeficijenti više nisu propisani, a kolektivnim je ugovorom utvrđena najniža osnovica prema složenosti poslova u apsolutnom iznosu.
Postojeći ugovori o radu obvezuju i obrtnika kao poslodavca i radnika i to s izmijenjenim uvjetima temeljem primjene odredbi Zakona o radu (NN 147705 - pročišćeni tekst) i Kolektivnog ugovora, bez obzira da li je sklopljen dodatak ugovoru ili novi ugovor. Radi jednostavnije primjene bilo bi ipak uputno zaključiti dodatke ugovoru kojima će se utvrditi prava i obveza sukladno uvjetima iz Kolektivnog ugovora.

24-08-2005

Kako steći pravo uporabe znaka "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko" ?

Kodiranje proizvoda - Moraju li vaši proizvodi imati crtični kod ?

Iznadprosječna kvaliteta Vašeg proizvoda zaslužuje znak Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Saznajte kako steći pravo uporabe ovih znakova klikom na rubriku novi propisi.

Mora li zakonski svaki proizvod u Hrvatskoj imati svoj kod ? Kako da dođem do crtičnog koda, koliko stoji i koliko traje postupak dodjele? Detalje pogledajte u rubrici novi propisi.

19-08-2005
Započela sezona jesenskih sajmova - Izdvajamo sajmove u Varaždinu i Splitu

U Varaždinu će se od 6.- 9. listopada 2005. godine, po 12. put za redom održati Obrtnički sajam. Ove godine po prvi puta na istom Sajamskom prostoru održava se i 10. sajam PRIRODA, LOV , RIBOLOV, TURIZAM, najveći takav specijalizirani sajam u Hrvatskoj. Broj posjetitelja ovog sajma desetak puta nadmašuje broj dosadašnjih posjetitelja Obrtničkog sajma, što pogoduje potencijalnim izlagačima kojima se uz izlaganje, nudi i mogućnost prodaje proizvoda, te organizatoru koji se nada kvalitetnijoj i sadržajnijom ponudi.

U Splitu će se od 26. - 30. listopada 2005. godine održavati SASO, najveći specijalizirani sajam u Hrvatskoj, koji je u proteklih devet godina ugostio više od 950 izlagača koji su predstavili više od 2 100 tvrtki. U isto vrijeme održava se čak šest sajamskih manifestacija - Sajam graditeljstva, Sajam drvne industrije, Sajam alata, strojeva i opreme, Sajam metalne industrije, Sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva i SEET > elektrotehnika, energetika i telekomunikacije.

Napominjemo: Obrtnički sajam u Varaždinu i SASO u Splitu ulaze u skupinu regionalnih sajmova pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore, što znači da je izlagački prostor ( do 9,1m2 zatvorenog i 15m2otvorenog izlagačkog prostora) sufinanciran sa 50% !

Dodatnu opremu, reklamne i ostale usluge Komora ne sufinancira!!!

Ukoliko ste zainteresirani za nastup na ovim sajmovima, molimo Vas da se što prije, javite u Obrtničku komoru Međimurske županije, telefon 311-515, zbog daljnjih informacija i prijave.
Za dodatne informacije kliknite na rubriku sajmovi!

27-07-2005
S Obrtničkom karticom i Generalturistom povoljnije na godišnji odmor

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran i predsjednica uprave Generalturista Maja Pećarević 19.srpnja su potpisali Ugovor o pružanju usluga korisnicima Obrtničke kartice. Obrtnici će prema Ugovoru imati povoljnije uvjete u poslovanju s Generalturistom, odnosno ugovaranju pojedinih aranžmana iz njihove ponude. Naime, korisnici Obrtničke kartice moći će putem Generalturista ići na ljetni ili zimski odmor ili na turističko putovanje u zemlji i inozemstvu uz popust od 5%, pohađati tečajeve stranih jezika u inozemstvu, također uz popust od 5%, te koristiti rent-a-car uz popust od 10%.

HOK je projekt Obrtničke kartice započeo 2002. godine, te je u protekle tri godine potpisao 155 Ugovora o pružanju usluga korisnicima kartice kojima obrtnici mogu ostvarivati određene pogodnosti prilikom kupnje robe ili korištenjem usluga ( popusti, rabati, odgoda plaćanja, mogućnost dostave) na nekoliko stotina mjesta širom Hrvatske, a uskoro i na području Slovenije. HOK je izdao 50.000 Obrtničkih kartica koje se preko Udruženja obrtnika distribuiraju članstvu, a svaki obrtnik istovremeno može biti i korisnik kartice i pružitelj usluga, ukoliko s HOK-om potpiše ugovor o pružanju usluga.

19-07-2005

Pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, Leo Begović međimurskim obrtnicima prezentirao poticajne mjere kojima Vlada i resorno ministarstvo nastoje poduprijeti razvoj obrtništva i poduzetništva

Kako do bespovratnih sredstava ?

Prezentacije poticajnih mjera koje uključuju bespovratna sredstva kojima Vlada stimulira određene projekte uvijek privuku veliku pažnju poslovnih subjekata kojima je u vrijeme najrazličitijih turbulencija na tržištu ovakav oblik financijske pomoći od ogromne važnosti. Velik broj međimurskih obrtnika se u petak,15.07., okupio u dvorani Obrtničke komore Međimurske županije na prezentaciji poticajnih mjera Vlade za obrtnike proizvodnih i uslužnih djelatnosti, koju je održao pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Leo Begović. Kao bivši poslovni tajnik Županijske gospodarske komore Čakovec, Begović odlično poznaje gospodarsku situaciju u Međimurskoj županiji, način razmišljanja i poslovanja međimurskih poduzetnika, no ipak, začuđen je slabim interesom, te malim brojem prijavljenih i odobrenih potpora. Detaljno objašnjavajući svaki od projekata, Begović je posebno istaknuo važnost zajedničkog nastupa obrtnika na tržištu i okupljanje u zadruge i clustere, dok je za iduću godinu najavio izradu ciljanih programa bespovratnih sredstava za proizvodna zanimanja koja generiraju otvaranje novih radnim mjesta.
Sve informacije o poticanju poduzetništva za ovu godinu možete pronaći na www.mingorp.hr .

13-07-2005
REZULTATI PRVOG UPISNOG KRUGA U MEĐIMURSKE SREDNJE ŠKOLE POKAZUJU:

Veći interes za obrtnička zanimanja

Čak stotinjak djece manje nego lani, ove je godine završilo osnovnoškolsko obrazovanje u 30 međimurskih osnovnih škola. Za njih je u pet srednjih škola u Čakovcu i Srednjoj školi u Prelogu u ovoj godini rezervirano 1.540 mjesta. I dok je već tradicionalno Gimnazija Čakovec upisne kvote popunila u prvom krugu, te zabilježila velik broj prijava koje su značajno premašile broj onih koji će u jesen sjesti u gimnazijske školske klupe, u ostalim srednjim školama mjesta je ostalo za još dvjestotinjak učenika. No, za razliku od većine srednjih škola u Hrvatskoj koje upisuju obrtnička zanimanja i žale se na malen, ili gotovo nikakav odaziv učenika, Tehnička, obrtnička i industrijska škola Čakovec i čakovečka Graditeljska škola zahvaljujući kvalitetnoj promociji svojih školskih programa i obrtničkih zanimanja, te suradnji s Obrtničkom komorom Međimurske županije, ipak bilježe pozitivan pomak u upisu učenika u programe obrazovanja za deficitarna zanimanja. U prvom krugu upisa učenici su veći interes pokazali za zanimanja strojobravar, bravar, zidar, stolar, soboslikar i instalater grijanja i klime.. Obzirom da interes premašuje upisne kvote, prema riječima ravnatelja škola, svi koji su se prijavili za ova zanimanja moći će se i upisati. Interesa ima i za zanimanja tokar, keramičar, monter suhe gradnje, rukovatelj samohodnim strojevima.
Komentirajući rezultate prvog upisnog kruga, Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije naglašava činjenicu da se napokon vide rezultati promocije obrtničkih zanimanja učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima. Ohrabrujući interes učenika za pojedina zanimanja, rezultat je i pojačane aktivnosti obrtnika u motiviranju učenika za upis u pojedina zanimanja, odnosno potreba na tržištu i mogućnost zapošljavanja odmah nakon izlaska iz srednjoškolskih klupa. Za pojedina zanimanja ( staklar, armirač, plinoinstalater ) učenici u prvom upisnom krugu nisu pokazali interes, što je pokazatelj u kojem će se smjeru razvijati Male radionice u ovoj školskoj godini, dodaje predsjednik Faltak.

07-07-2005
Dodijeljene majstorske diplome

Nakon simbolične dodjele majstorskih diploma prilikom svečane proslave Dana Hrvatske obrtničke komore, održanoj 1. srpnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, danas (07.07.2005.) je prigodnom svečanošću u dvorani Obrtničke komore u Čakovcu upriličena dodjela majstorskih diploma novim majstorima koji su u proteklom, jednogodišnjem razdoblju uspješno položili majstorske ispite u organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije.

Diplomu majstora primili su :. Monika JALŠOVEC - frizerka iz Štrukovca, . Vjeran BALENT - strojobravar iz Murskog Središća, Boško JAGEC - pekar iz Nedelišća, . Robert JANUŠIĆ - soboslikar - ličilac iz Belice, Alen KONTREC - automehaničar iz Selnice, Krunoslav KRALJ - automehaničar iz Murskog Središća, Matija ORLOVAC - vodoinstalater iz Nedelišća, Srećko ŠVELEC - dimnjačar iz Strahoninca i Robert VESELKO - stolar iz Vukanovca.

Diploma majstora, velikoj većini potencijalnih obrtnika, uvjet je za otvaranje obrtničke radionice, dobivanje licence, te mogućnosti vođenja naučnika kroz praktični dio obrazovanja.

Prigodnim govorom, predsjednik Komore Slavko Faltak, novim je majstorima čestitao na dosadašnjim rezultatima, te im zaželio puno poslovnog uspjeha. Majstori su diplome primili iz ruku međimurskog župana Josipa Posavca.

20-06-2005

NOVI SUCI SUDA ČASTI HOK-e

Kompromisom do rješenja problema

Nastojeći bar djelomično riješiti problem prenatrpanosti i neefikasnosti hrvatskog sudstva, ali i u svoje članstvo uvesti bezuvjetnu obvezu poštivanja poslovne etike i politike, Hrvatska obrtnička komora osnovala je Sud časti koji pruža usluge posredovanja, mirenja i drugih alternativnih rješavanja sporova u kojima izmiritelji - suci nezavisno i nepristrano pomažu strankama da postignu nagodbu o spornim pitanjima.
Između ostalog , Sud časti odlučuje o povredama dobrih poslovnih običaja u obavljanju obrta što uključuje: neispunjavanje preuzetih ili ugovorenih obveza, prodaju proizvoda ili pružanje usluga loše kvalitete pod vidom dobre kvalitete, reklamu na štetu drugih obrtnika ili potrošača, prodaju tuđih proizvoda kao vlastitih, neregularan način naplate za izvršene usluge, odbijanje izvršenja usluga i nepoštivanja pravila struke.
Sud časti odlučuje i o ispunjavanju zakonskih i ugovornih obveza prema naučniku na naukovanju (što u konačnici može rezultirati i trajnim oduzimanjem prava primanja naučnika na praksu), te o neizvršavanju obveza članova Hrvatske obrtničke komore ( neplaćanje komorskog doprinosa i neizvršavanje preuzetih obveza u radu tijela i komisija komora, odnosno udruženja obrtnika).

Zbog povreda navedenih obveza Sud časti može izreći mjere od opomene do prijedloga za oduzimanje obrtnice.

No, Sud časti osnovan je ne samo radi kažnjavanja, nego i da postupkom mirenja (nagodbe) na obostrano zadovoljstvo riješi sporove među strankama. A da je postupak mirenja iznimno važan i čest kod postupaka koji se vode na Sudu časti govori i činjenica da se iz godine u godinu broj predmeta koji se rješavaju kompromisom dviju strana stalno povećava.
Sud časti Hrvatske obrtničke komore uz predsjedništvo okuplja i 70 sudaca za listu prvostupanjskog i 20 sudaca za listu drugostupanjskog vijeća.
Među 70 sudaca za listu prvostupanjskog vijeća Suda časti Hrvatske obrtničke komore, uvrštena su i tri suca iz Međimurske županije, diplomirani pravnik Zvonko VERTUŠ (sudac u mirovini), te dva obrtnika, elektromehaničar Josip VARGA iz Čakovca i vlasnik agencije za organizaciju transporta Stjepan AMBRUŠ iz Pleškovca. Oni su se potpisom svečane izjave pred Slavkom Faltakom, predsjednikom Obrtničke komore Međimurske županije u ponedjeljak, 20.06.2005.godine obvezali da će u narednom, četverogodišnjem mandatu pokušati pridonijeti profesionalnijem odnosu obrtnika prema korisnicima usluga u segmentima gdje je to najpotrebnije.

16-06-2005
Objavljeni natječaji za korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nedavno je objavio natječaje za korištenje sredstava Fonda radi financiranja programa i projekata u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, te za projekte i programe koji imaju za cilj poticanje smanjenja emisija štetnih plinova u okoliš i čistije proizvodnje.

Pravo na sredstva Fonda sukladno objavljenim natječajima mogu ostvariti trgovačka društva, druge pravne osobe i obrtnici, te jedinice područne i lokalne samouprave koja ulažu vlastita sredstva u programe i projekte za koje su raspisani natječaji. Natječaji su objavljeni 11. svibnja u Narodnim novinama, dnevnom tisku i web stranicama fonda www.fzoeu.hr .

Ponude treba dostaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u roku od 60 dana od objave natječaja u Narodnim novinama, odnosno do 11.srpnja 2005.godine.

Sve dodatne informacije u svezi objavljenih natječaja mogu se dobiti na telefon 01/ 48 74 543 ili putem e-mail adrese: kontakt@fzoeu.hr, te u sjedištu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ulica Vladimira Nazora 50, Zagreb.

 15-06-2005

U Nedelišću održan 7.međimurski sajam poduzetništva - MESAP 2005.

U sedam godina održavanja, Međimurski sajam poduzetništva postao je nezaobilazno mjesto poslovnih susreta, promocije novih proizvoda i procjenjivanja uspješnosti poslovnih konkurenata. U sedam godina održavanja, MESAP je postao sajamska manifestacija koja svake godine okuplja sve veći broj izlagača i posjetitelja, te širom otvorenih vrata dočekuje svakog novog putnika namjernika.

- Stalno procjenjujemo ekonomsku mogućnost gospodarskog sektora i nastojimo što bolje uskladiti troškove održavanja sajma s očekivanjima izlagača i povećavanjem njihove prodaje. U odnosu na prošlu godinu smanjili smo cijene izlaganja, a da se to nije odrazilo na kvalitetu izlagačkog prostora i ukupne sajamske programe- objašnjavaju stalni trend porasta broja izlagača, članovi Uprave MESAP-a, Milivoj Kossi i Marjan Novak.

A ove se godine na 4.300 m2 zatvorenog i 14.000 m2 otvorenog sajamskog prostora u Nedelišću predstavilo više od 200 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovenije. Trodnevna manifestacije je u vremenu od 10.-12.lipnja obuhvatila i 6.stočarsku izložbu Međimurske županije i 3.međimurski sajam vina i vinarske opreme na kojem se okupilo stotinjak vinara. Održano je nekoliko stručnih predavanja, modne revije i revija frizura učenika Gospodarske škole Čakovec, nastupale su mažoretkinje i kulturno umjetničke udruge, a predstavili su se i članovi Oldtimer kluba Međimurje.

- Mjesec lipanj i nastup na MESAP-u za međimurskog obrtnika predstavljaju stvar prestiža. Na domaćem terenu, među svojim ljudima, svake godine želimo pokazati najbolje, želimo biti ispred- objašnjava Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, te ističe činjenicu da je MESAP uspio međimurski jal usmjeriti ka zajedničkom cilju - promijeni poslovne filozofije i neposustajanju pred konkurencijom.

Obrtnička komora Međimurske županije MESAP prati od samih početaka. Obilježavanju godine tradicijskih obrta, na komorinu izlagačkom prostoru, priključilo se i dvoje obrtnika koji njeguju tradicijske obrte i tradicionalne vrijednosti.
Zahvaljujući suvenirima izrađenima od tkanine, Rukotvorine ENA vlasnice Jasminke Vrbanec, te ručno izrađenim suvenirima od drva za koje je Srečko Radek vlasnik obrta Izrada suvenira RADEK dobio posebnu nagradu u kategoriji najuspješnijeg predstavljanja Međimurja, štand Obrtničke komore Međimurske županije svrstao se među najatraktivnije na Sajmu. Izradom suvenira na samom izlagačkom prostoru, oba su obrtnika privukla brojne posjetitelje Sajma, goste iz obrtničkih komora Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Istarske županije, te Območne obrtne zbornice Ljutomer.

Mesap 2005. otvorio je Ivan Bračić, pomoćnik ministra Uprave za mala i srednja trgovačka društva i zadruge, a u tri dana održavanja Međimurski sajam poduzetništva posjetilo je dvadesetak tisuća ljudi.

23-05-2005
Potpisana Povelja o suradnji i prijateljstvu obrtničkih komora Međimurske i Istarske županije

U želji da se uspostavi što bolja suradnja između obrtnika Istarske i Međimurske županije, izaslanstvo Obrtničke komore Međimurske županije, predvođeno predsjednikom Slavkom Faltakom protekli je vikend (od 20.- 22.svibnja) boravilo u Umagu. Tom prilikom predsjednici Komora dviju županija, Slavko Faltak i Vili Šaina, potpisali su Povelju suradnje i prijateljstva između obrtničkih komora Međimurske i Istarske županije, koja ih obvezuje na zajednički rad u zaštiti, promicanju, unapređenju i razvoju gospodarskih, stručnih i svekolikih interesa obrtništva, od poticanja jačanja profesionalne i prijateljske suradnje, organiziranja zajedničkih aktivnosti i međusobnih susreta, razvijanja školstva i promicanja interesa mladih naraštaja za pristupanjem obrtničkim djelatnostima, do čuvanja tradicionalnih obrta od nestajanja, njegovanja kulturnih i povijesnih vrijednosti naših sredina.
Potpisivanju Povelje nazočili su brojni obrtnici dviju prijateljskih županija, te su tom prilikom istakli već otprije poznate kvalitete i profesionalnost u radu obrtnika Istarske i Međimurske županije, te osobito razvijene poslovne običaje i poslovni moral obrtnika sličnog mentaliteta koji su već odavno prihvatili europske standarde u poslovanju i europski način razmišljanja.

Boravak u Umagu iskorišten je za održavanje sjednica Nadzornog i Upravnog odbora Obrtničke komore Međimurske županije, te za sudjelovanje na Prvim obrtničkim sportskim susretima. U natjecanjima u šest sportskih diciplina ( nogomet, stolni tenis, tenis,kuglanje, odbojka i potezanje konopa), sudjelovali su članovi obrtničkih komora Vukovarsko-srijemske, Istarske, Požeško-slavonske i Međimurske županije, te gosti iz Obrtnih zbornica Kranj i Radovljica iz susjedne Slovenije.

10-05-2005
U Donjoj Dubravi održan jubilarni 10.obrtnički sajam

Otvorenjem Zone male privrede 2 u čije je uređenje resorno ministarstvo u posljednje tri godine uložilo 550 000 kuna, u Donjoj Dubravi je 7. svibnja započela dvodnevna sajamska manifestacija - Obrtnički sajam - koji već desetu godinu za redom okuplja brojne izlagače iz središnjeg dijela Hrvatske i mađarskih općina Mlinarci i Nagykanisza. Na Obrtničkom sajmu u Donjoj Dubravi na oko 1100m2 zatvorenog i 2500m2 otvorenog izlagačkog prostora ove se godine predstavilo šezdesetak izlagača, te učenici Srednje strukovne škole Mlinarci iz Republike Mađarske i učenici Srednje škole Prelog.
-
Znamo da 10 godina postojanja i nije neka velika brojka ili vrijednost. No kada se sagledaju plemeniti ciljevi u ideji održavanja obrtničkih sajmova na volonterski način, sagledaju učinci dobrovoljnih aktivnosti mnogih pojedinaca kroz ovih 10 godina, onda moramo priznati da je napravljeno nešto što je doista postala trajna vrijednost- na svečanosti otvorenja ovogodišnje dvodnevne manifestacije istaknuo je Marijan Varga, predsjednik Organizacijskog odbora Obrtničkog sajma. Osvrnuvši se na proteklo razdoblje, Varga je posebno naglasio činjenicu da je Obrtnički sajam otvorio nove horizonte razvojnih mogućnosti, povezao poduzetnike, te ljudima na višim razinama odgovornosti ukazao na razne probleme kroz aktualne teme na sajamskim okruglim stolovima. Ove godine raspravljalo se o temi Gospodarske zone u funkciji razvoja poduzetništva. Jubilarni Obrtnički sajam otvorio je Ivan Bračić, pomoćnik ministra Uprave za mala i srednja trgovačka društva i zadruge. U njegovu društvu bili su i pomoćnik ministra Uprave za obrt, Leo Begović, županijski čelnici, predstavnici mađarskog Pomurskog regionalnog udruženja, predstavnici Obrtničke komore Međimurske županije predvođeni predsjednikom Slavkom Faltakom, te brojni drugi gosti i uzvanici.

Jedna od atrakcija Sajma nalazila se upravo na izlagačkom prostoru Obrtničke komore Međimurske županije. Naime, pažnju posjetitelja zaokupio je Franjo Magdalenić koji je na lončarskom kolu izrađivao predmete iz svog proizvodnog programa. Lončarstvo Magdalenić dobilo je i nagradu Gospodarske komore za originalni hrvatski proizvod, dok je Obrtničke komora nagradu za kontinuitet kvalitete proizvoda dodijelila obućaru Antunu Benku iz Donje Dubrave.

22-04-2005
Započela realizacija projekta Mala radionica

Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, međimurskim obrtnicima i osnovnim školama, i ove je godine započela s provedbom projekta Mala radionica, odnosno prezentacijom deficitarnih zanimanja učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola, ali i njihovim roditeljima. Jučerašnjom konferencijom za novinare u čakovečkoj I. osnovnoj školi, započela je prva u nizu radionica kojima će se učenicima 30 međimurskih osnovnih škola predstaviti osam obrtnika-majstora. Majstori će putem praktičnog rada zainteresiranim učenicima pokušati približiti zanimanja stolar, soboslikar-ličilac, bravar, strojobravar, elektroinstalater, alatničar, tesar i elektroničar-mehaničar.
Predstavljanje upravo ovih zanimanja proizlazi iz rezultata ankete koju je HZZ proveo u svih 30 međimurskih osnovnih škola, a iz kojih je vidljivo da još uvijek veliki interes učenika postoji za izrazito suficitarna zanimanja ( ekonomski tehničar, prodavač, tehničar za računarstvo, frizer, automehaničar…), dok za zanimanja koja su od strane poslodavaca izrazito tražena ( zidar, tesar, armirač, monter suhe gradnje, alatničar, limar, bravar, obućar…), interes osmoškolaca jedva da postoji ili ga gotovo nema.
U realizaciji projekta sudjeluju: Ivica Kikelj iz Čakovca, voditelj radionice za stolare, Slavko Faltak iz Čakovca, voditelj radionice za soboslikare-ličioce, Zdravko Kolar iz Strahoninca, voditelj radionice za strojobravare, Josip Murković iz Peklenice, voditelj radionice za bravare, August Košutić iz Čakovca, voditelj radionice za elektroinstalatere i elektromehaničare, Tomo Pahek iz Čakovca, voditelj radionice za alatničare, Vladimir Trstenjak iz Šenkovca, voditelj radionice za tesare, Željko Šupljika iz Donjeg Kraljevca, voditelj radionice za zanimanje elektroničar-mehaničar.

21-04-2005
Objavljeni novi Javni pozivi za korištenje poticaja

Od ponedjeljka, 18.travnja u dnevnom listu Vjesnik svakodnevno se objavljuju Javni pozivi za dostavljanje zahtjeva za korištenje sredstava iz Projekata poticanja malog i srednjeg poduzetništva u 2005.godini. Javni pozivi nalaze se i na web stranicama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, www.mingorp.hr, a možete ih pogledati klikom na banner Poticaji u poduzetništvu, koji se nalaze na desnoj strani web stranice.

Izdvajamo neke od do sada objavljenih Javnih poziva:
-Dokvalifikacije i prekvalifikacije u obrtništvu
-Tradicionalni obrti
-Poticaji obrtnicima i trgovačkim društvima-izvođačima prektične nastave
-Očuvanje obrtničke tradicije
-Umjetnički obrti
-Sustav kvalitete i tehničke regulative
-Inovacije i novi proizvodi
-Zajednički proizvodi (Clusteri)

Dodatne informacije na www.mingorp.hr

15-04-2005

Posjetite nas na 47. MOS-u u Zagrebu od 19.-23.04.2005.

I ove godine međimurski obrtnici okupljeni u Obrtničkoj komori Međimurske županije nastupaju na Međunarodnom sajmu obrtništva u Zagrebu. Na ukupno 40 m2 unutarnjeg izložbenog prostora, svoje proizvodne programe će predstaviti Lamela vlasnika Franje Goluba iz Gornje Dubrave s ponudom diskova, lamela i kočnica, Plastometalik vlasnika Vere i Branka Vlašića iz Male Subotica s ponudom elektroormarića, lampiona i nosača klima aparata, te prošlogodišnji dobitnik nagrade Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva,Vrijedne ruke, Rudolf Pivar, vlasnik Art-radiotherma iz Nedelišća, proizvođač i dizajner cijevnih radijatora. Na štandu broj 30, paviljona broj 5 predstavljaju se i mlade snage međimurskog obrtništva, Sretan Bogomolec vlasnik radionice PRO-KOR iz Preloga s kolekcijom ljestava, sanjki i ležaljki, te Saša Gala iz čakovečkog ICOM Informatičkog inžinjeringa prezentacijom sofisticiranog multimedijalnog info stupa. Na gotovo 50 m2 vanjskog izložbenog prostora posjetiteljima Sajma predstavlja se tvrtka AUTO-KRIKA-CERADE, vlasnika Ivana Krikovića iz Nedelišća, kolekcijom najraznovrsnijih tendi i cerada.
Sve dodatne informacije saznajte na www.zv.hr

PROMOCIJA OBRTNIČKIH ZANIMANJA

U brojnim događanjima tijekom četverodnevne sajamske manifestacije sudjeluju i učenici dviju čakovečkih srednjih škola. Već prvog dana (19.04.) pet učenica Gospodarske škole predstavlja se modnom revijom. Buduće krojačice oblikovale su kreacije na temu Poslovna žena i Etno. U sklopu projekta Želim biti majstor, u sva četiri dana, predstavljaju se i budući zidari, soboslikari, stolari i dizajneri keramike, učenici Graditeljske škole, dok će posebnu pažnju posjetitelja zasigurno privući oslikavanje tijela, popularni bodypainting, kojim će se učenici ove škole u srijedu i četvrtak predstaviti posjetiteljima 47. MOS-a.

09-03-2005
Potpisani novi ugovori o stipendiranju učenika za deficitarna zanimanja

Nakon svečanog potpisivanja ugovora o stipendiranju desetero učenika u listopadu prošle godine, Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, nastavlja s programom stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja, a koji imaju prebivalište na području Međimurske županije. Naime, već drugi put u ovoj školskoj godini, objavljen je natječaj temeljem kojeg su izabrana dvanaestorica učenika prvih razreda koji će dobivati stipendiju u iznosu od 500,00 kuna mjesečno. U nazočnosti roditelja, 9.ožujka, ugovore o stipendiranju nastavka školovanja, potpisali su budući stolari Nikola Filipović (Sivica), Petar Pintarić (Mačkovec), Martin Hunjadi (Čakovec) i Ivan Cindrić (Mihovljan) iz Graditeljske škole Čakovec. Iz iste škole ugovore su potpisali i Ivica Barić ( Držimurec), koji se školuje za vodoinstalatera i Mario Krajačić (Čakovec), budući instalater centralnog grijanja i klimatizacije. Iz čakovečke Tehničke, industrijske i obrtničke škole stipendije će dobivati strojobravari Danijel Švenda (Goričan) i Karlo Gosarić (Goričan), elektroinstalateri Krešo Turk (Brezje) i Marinko Šprajc (Pleškovec), te tokar Matija Kovačić (Nedelišće) i limar Matija Horvat (Novo Selo Rok). Kriteriji koje je slijedila komisija odabirući dvanaestoricu između dvadeset i osam kandidata, bili su uspjeh u školi, prihodi članova domaćinstva i broj djece u zajedničkom domaćinstvu.

Čestitajući novim stipendistima, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Slavko Faltak, najavio je skoru, “agresivniju” kampanju kojom će se kroz održavanje brojnih radionica, učenicima sedmih i osmih razreda međimurskih osnovnih škola, ali i njihovim roditeljima, nastojati približiti tradicionalni obrti i deficitarna zanimanja, mogućnosti stipendiranja učenika i nastavka školovanja.

04.03.2005.
Skupština Obrtničke komora Međimurske županije

Nova vlast, stari problemi obrtništva

Kako je to kod nas već uobičajeno s novim izborima i novom promjenom vladajuće strukture, porezno je zakonodavstvo bila najznačajnija prošlogodišnja tema obrtničkih rasprava, ali bez značajnih krajnjih posljedica, rekao je, podnoseći izvještaj o radu tijekom 2004. godine, Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije na prvoj ovogodišnjoj Skupštini, održanoj u petak, 4. ožujka u Čakovcu.
- Nažalost morao bih ponoviti sve negativnosti koje sam iznio i prije godinu dana, pa mi se čini da se sve više pretvaram u papagaja, a istovremeno naša je vlast, od županijske do državne veliki noj s glavom u pijesku koji niti išta od onog što godinama upozoravamo čuje niti vidi. Zato smo mi obrtnici i dalje negdje na rubu interesa onih koji nažalost odlučuju o nama i našem poslovanju. Rezultat toga je što u Međimurju nema nikakvog gospodarskog porasta zadnjih godina, a to je jasno vidljivo i u porastu obrtništva. Broj obrtnika je postao isti iako je statistički povećan za 34 ili 1,7%. No, što znači brojčano da je ukupni broj obrtnika u odnosu na 2003. godinu porastao s 1.979 na 2013 kad je broj stvarno aktivnih smanjen s 1.916 na 1.914. Ta stagnacija je rezultat uvjeta poslovanja koje nam diktira prije svega vlast na državnom nivou, jer je sustav poslovanja postavljen izrazito centralizirano. Ni nova garnitura nije promijenila uvjete poslovanja na bolje. Za njih smo i dalje ostali tamo neki mali obrtnici sa znatno višim obveznim davanjima nego pravne osobe, sa znatno manjim šansama za dobivanje poslova na natječajima državnih tvrtki, s malom ili nikakvom pravnom zaštitom u naplati potraživanja, s monopolističkim ucjenama državnih javnih poduzeća kod raznih dozvola, priključaka i slično, s mnogo većim i strožim kontrolama svih mogućih službi, dok se istovremeno kroz prste gleda ogromnom broju “fušera”, a država se ovim nelegalnim načinom stjecanja dohotka koristi za rješavanje socijalnih pitanja i za smirivanje socijalnog bunta
Obrtnička komora na lokalnom nivou može vrlo malo toga riješiti, zbog centralistički postavljenog političkog, gospodarskog i fiskalnog sustava. Isto vrijedi i za potpunu anarhiju koja vlada na nivou lokalne samouprave što se tiče uvođenja i visine pojedinih koncesija. I pored toga što odluke o njima donose općine i gradovi takvu anarhiju im dozvoljava Zakon o komunalnom gospodarstvu kojeg bi trebalo izmijeniti u smislu da se najviše visine koncesija točno propišu, između ostalog je istaknuo predsjednik Faltak.

04-02-2005
Objavljen natječaj za stipendiranje učenika za deficitarna obrtnička zanimanja

Nakon svečanog potpisivanja ugovora o stipendiranju desetero učenika u listopadu prošle godine, Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, nastavlja s programom stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja s prebivalištem na području Međimurske županije koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja. Naime, već drugi put u ovoj školskoj godini, objavljen je natječaj temeljem kojeg će stipendije u iznosu od 500,00 kuna mjesečno, biti dodijeljene još desetorici učenika. Natječaj je objavljen 1.veljače u Listu Međimurje,a molbe treba dostaviti u Obrtničku komoru Međimurske županije,40000 Čakovec, Park Rudolfa Kropeka 1,najkasnije do 11.veljače 2005.godine.

17-12-2004
Prijava nastupa na 57. Međunarodnom obrtničkom sajmu u Münchenu, 10. - 16. ožujka 2005.

Hrvatska obrtnička komora organizirati će kolektivan nastup obrtnika na 57. Međunarodnom obrtničkom sajmu u Münchenu.
U nastavku dopisa dostavljamo vam osnovne informacije, a u privitku i prijave za nastup na sajmu, te vas molimo da informaciju o sajmu sa potrebnim prijavnim materijalima dostavite svojim udruženjima kao i zainteresiranim članovima, kako bi se na vrijeme mogli prijaviti. Na poleđini dopisa su uvjeti izlaganja temeljem Pravilnika o organizaciji nastupa članova HOK-a na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

27-08-2004
Provedba zakona o zaštiti na radu

Prema odredbama Zakona o zaštiti na radu propisano je da svaki poslodavac ili njegov ovlaštenik mora imati položen stručni ispit iz područja zaštite na radu.

Pravilnikom o programu i načinu provjere osposobljenosti poslodavca ili njegovog ovlaštenika za obavljanje poslova zaštite na radu propisano je da su se oni dužni osposobiti do 09.10.2004. godine.

Kako je taj rok blizu upozoravamo na to sve obrtnike jer su kazne za nepridržavanje ovih odredbi vrlo visoke.
(o tome više na www.hok.hr)

 

27-08-2004
Sajam u Križevcima

Ovogodišnji 7. obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije održava se u Križevcima od 01.-03. listopada.

U sklopu sajma nastupiti će i gospodarstvenici iz naše županije, a Međimurska županija je ove godine županija partner. Vezano uz to očekujemo i određeno sufinanciranje nastupa od strane županije.

U prilogu (sajam.zip) se nalaze podaci o cijenama, a zainteresirani za nastup se mogu prijaviti u Komoru do 05.rujna 2004. godine.

 
 

26-08-2004
Na temelju zaključka Upravnog odbora Obrtničke komore Međimurja raspisujemo slijedeći

NATJEČAJ
za stipendiranje učenika za obrtnička zvanja u jedinstvenom modelu obrazovanja

1. Stipendije se dodjeljuju učenicima prvih razreda za obrtnička zvanja u jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO), s prebivalištem na području Međimurske županije.

2. Zamolbi za dodjelu stipendije treba priložiti:
- domovnicu
- potvrdu škole o statusu redovitog učenika 1. razreda
- svjedodžbe 7. i 8. razreda osnovne škole
- potvrdu o mjestu prebivališta izdanu od strane MUP-a
- izjavu o broju i svojstvu članova zajedničkog domaćinstva
- izjavu o prihodima svih članova zajedničkog domaćinstva tijekom 2003.godine
dokumentiranu vjerodostojnim dokumentima (npr. kopija porezne prijave, kopija porezne kartice, preslika isplatnih lista ili mirovina i sl.)
- u slučaju potrebe od podnositelja zamolbe može se tražiti i dodatna dokumentacija

3. Stipendija će biti dodjeljena učenicima koji će ostvariti veći broj bodova na osnovu kriterija školovanja za deficitarno obrtničko zanimanje u jedinstvenom modelu obrazovanja, uspjeha u završnim razredima osnovne škole, prihoda po članu domaćinstva i broja djece u zajedničkom domaćinstvu.

4. Stipendije će biti dodjeljene 6-orici učenika u iznosu od 500,00 kn. mjesečno.

5. Zamolbe treba dostaviti u Obrtničku komoru Međimurja, 40000 Čakovec, Park R.Kropeka 1, najkasnije do 15. rujna 2004. godine.

6. Imena učenika kojima će biti dodjeljena stipendija biti će objavljena na oglasnoj ploči i internet stranici Obrtničke komore Međimurja najkasnije do 01.10.2004. godine.

 
 

19-07-2004 
Projekti Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je objavilo javne pozive za 30 projekata. Među njima mnoge mogu koristiti obrtnici. Javni pozivi, obrasci zahtjeva za pojedine projekte, spisak
potrebne dokumentacije i dr. najlakše su dostupni na internet stranici Ministarstva, www.mingorp.hr, a nakon otvaranja stranice klikom na "javni pozivi".

 
 
09-07-2004 
Ministarstvo objavilo prve javne pozive za projekte namijenjene obrtništvu

Nakon što su dugo najavljivana 42 projekta poticaja malog gospodarstva ovih je dana Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo prve javne pozive za projekte namjenjene obrtništvu. Radi se o šest programa uglavnom vezanih uz obrazovanje za obrtnička zvanja te za tradicionalne obrte.

- o tome više na:
www.hok.hr/hok/gospodarstvo/mingorp-prj2004/
www.hok.hr

 
 
09-07-2004
Dodijeljene majstorske diplome

Nakon što je na Dan HOK-e 01.07.2004. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu simbolično dodjeljena Diploma majstora jednom majstoru, područne su komore dužne organizirati podjelu diploma kandidatima koji su položili majstorski ispit na njihovom području.
Malom svečanošću u petak 09.07.2004. godine Obrtnička komora Međimurja je dodjelila diplome majstora 12-orici kandidata koji su u proteklom razdoblju položili majstorske ispite u njenoj organiziciji.
Majstorske diplome stekli su: Darko Punčikar iz D.Dubrave, Zlatko Bek iz M.Središća te Josip Horvat iz Belice za zvanje vodoinstalater, Franjo Lisjak iz D.Dubrave, Kristija Preložnjak iz Šenkovca i Ljubomir Ceilinger iz Nedelišća za zvanje tesar, Robert Bister iz Mihovljana za zvanje dimnjačar, Dražen Srša iz Peklenice i Branko Dolenec iz Čakovca za zvanje plinoinstalater, Ivan Kovač iz Domašinca za zvanje stolar, Mladen Mavrin iz Čakovca za zvanje očni optičar i Radovan Škrobar iz Stanetinca za zvanje strojobravar.

 
09-07-2004

Ljetni upisi u srednje škole

Aktivnostima Obrtničke komore Međimurja do više obrtničkih zvanja

U Obrtničkoj komori Međimurja održana je 08.07.2004. godine konferencija za medije na kojoj su sudjelovali predsjednik Komore Slavko Faltak te ravnatelj TIOŠ-e Čakovec Dražen Blažeka.
Na konferenciji glavna tema je bio upis učenika u srednje škole za obrtnička zvanja, a za razliku od drugih dijelova Hrvatske možemo se pohvaliti znatno boljim upisom nego ranijih godina. To se posebno odnosi na zvanja u oblasti strojarstva gdje će biti upisan čak jedan razred više od planiranog, a to zbog velikog broja prijavljenih za zanimanja strojobravar i tokar.
Iznijeto je mišljenje da je to rezultat i projekta koji je tijekom svibnja i lipnja provodila Obrtnička komora Međimurja, a u kojemu je u 11 osnovnih škola Međimurja održana radionica s učenicima osmih razreda na kojima su obrtnici majstori praktično pokazivali što radi i proizvodi radnik s određenim obrtničkim zvanjem.
U tom projektu sudjelovali su slijedeći obrtnici: Josip Murković iz Peklenice za strojobravare i bravare, Tomo Pahek iz Čakovca za alatničare, Slavko Faltak i Vladimir Vugrinec iz Čakovca za soboslikare-ličioce, August Košutić iz Čakovca za elektroinstalatere, Ivica Kikelj iz Čakovca za stolare te Vlado Perko iz Šenkovca i Željko Šupljika iz D.Kraljevca za elektroničare-mehaničare.


29-04-2004
Nagrada Ministarstva obrtniku iz Nedelišća

U sklopu 46. Medunarodnog sajma obrtništva u Zagrebu Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dodjelilo je nagrade “Vrijedne ruke” najboljim obrtnicima, izlagacima na sajmu, u nekoliko kategorija.
U kategoriji “Gradnja i održavanje kuca, stanova i poslovnih prostora” drugu je nagradu dobio obrtnik Rudi Pivar iz Nedelišca, vlasnik obrta “Art-radiotherm”, za proizvod dekorativni cijevni radijator.
(više na www.mingo.hr)

 
 
23-04-2004
Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi donjelo je Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom koji je stupio na snagu 16.travnja 2004. godine.
Ovim Pravilnikom utvrduju se opci i posebni uvjeti koji se odnose na zdravstvenu ispravnost predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom, kao i na zdravstvenu ispravnost materijala od kojih su ti predmeti izradeni.
Materijali i predmeti koji dolaze u neposredan dodir s hranom moraju sadržavati deklaraciju na hrvatskom jeziku, na latinici, a na hranu ne smiju prenositi tvari koje bi mogle ugroziti zdravlje ljudi.
Pravilnikom su precizno propisani materijali od kojih se izraduje posude, pribor, oprema i uredaji koji se koriste u pripremi, proizvodnji, mjerenju, preradi, doradi, prijevozu i uporabi hrane, kao i njihov oblik da bi se mogli uspješno i lako cistiti, prati i dezinficirati.
Posebno poglavlje Pravilnika posveceno je proizvodima koji dolaze u neposredan dodir s hranom dojencadi i djece mlade od 3 godine.
Ambalaža koja se koristi u poslovanju s hranom mora biti izradena od materijala koji ne utjecu nepovoljno na organolepticka, kemijska ili fizicka svojstva hrane, te ne smiju sadržavati tvari koje mogu biti opasne za zdravlje.
Odredbe ovog Pravilnika obvezne su za sve pravne i fizicke osobe koje materijale i predmete koji dolaze u neposredan dodir s hranom (posude, pribor, oprema, uredaji i ambalaža) proizvode, uvoze ili stavljaju u promet.

 
 

23-04-2004
Slovenski obrtnici u Međimurju

U cetvrtak su u Medimurju boravili slovenski obrtnici, clanovi Sekcije domace obrti (starih obrta) u sklopu suradnje Obrtnicke komore Medimurja s obrtnim zbornicama slovenskog Prekmurja.

Iz Obmocnih obrtnih zbornica Ljutomer, Murska Sobota, G.Radgona i Lendava u posjeti je bilo 15-ak obrtnika raznih starih obrta koji su u sklopu posjete razgledali radionice i razmjenili iskustva s medimurskim obrtnicima Franjom Magdalenicem, loncarom iz Mihovljana i Rudolfom Fajglom iz obrta “Keramika Fajgl” iz Zasadbrega.

U sklopu posjete razgledali su i postavu Muzeja Medimurja gdje su posebno bili oduševljeni postavom etnografskog dijela, a razgledali su i sam grad Cakovec.

 

 

16-04-2004
Četiri prva stipendista Obrtničke komore

U Obrtničkoj komori Medimurske županije u četvrtak je održana svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju učenika za obrtnička zvanja u dvojnom sustavu obrazovanja. Stipendisti Obrtničke komore u drugom polugodištu ove školske godine bit će četvorica učenika TIOŠ-a, Marko Ajhler iz Svetog Jurja na Trnju i Mario Sklepić iz Donjeg Zebanca, buduci precizni mehaničari, i Ivan Leskovar iz Novog Sela na Dravi i Tomislav Zvonar iz Donje Dubrave, budući bravari. Oni će pet mjeseci ove godine primati po 600 kuna iz fonda kojega je Obrtnička komora osigurala ugovorom s bivšim Ministarstvom za obrt, malo i srednje poduzetništvo. Ovo su prvi ugovori koje je Komora sklopila i dio su njenih nastojanja da se poboljša stanje s obzirom na deficitarnost nekih obrtničkih zanimanja, istaknuo je u prigodnoj riječi Slavko Faltak, predsjednik OK, koji je u ime Komore potpisao ugovore. Kriterij za izbor stipendista zato su, osim uspjeha i socijalnog statusa bili i deficitarnost njihovih zanimanja. Faltak je najavio širenje ovog programa s idućom školskom godinom.

 
 
15-04-2004
Međimurski obrtnici na sajmu u Zagrebu

Na 46. Medunarodnom sajmu obrtništva, koji se održava u sklopu proljetnog zagrebackog velesajma, nastupaju u organizaciji Obrtnicke komore Medimurja i 4 medimurska obrtnika. Strojarstvo Branilovic iz Cakovca nastupa s programom komunalne opreme te programom inox stupova za vinograde i vocnjake, "Lamela" iz Gornje Dubrave, vlasnika Franje Goluba, s programom za kocione sustave, servis vozila "AD" iz Strahoninca, vlasnika Željka Dominica s programom turbo puhala i jezgri turbo puhala te "Art-radiotherm" iz Nedelišca, vlasnika Rudolfa Pivara, s programom posebno dizajniranih cijevnih radijatora i solarnim vrtnim tuševima.