Relicenciranje radionica

naučniciU skladu sa izmjenama Zakona o obrtu iz 2020.godine, Hrvatska obrtnička komora dužna je provesti postupak relicenciranja odnosno provjere ispunjenosti uvjeta za izvođenje naukovanja kod svih obrtnika i pravnih osoba koji su licencirani prije više od sedam godina.


Sukladno tome, Obrtnička komora Međimurske županije ove je godine započela je sa provedbom postupaka relicenciranja.
Zašto se provode postupci relicenciranja?

Prvenstveno kako bi se osiguralo da učenici obavljaju naukovanje u sigurnim i provjerenim uvjetima. S obzirom da su materijalno-tehnički i kadrovski uvjeti u obrtima i pravnim osobama podložni promjenama, zakonodavac je propisao ograničenje trajanja licencije na sedam godina. Nakon tog perioda potrebno je ponovno provjeriti uvjete, odnosno izvršiti relicenciranje.

Preuzimanjem aktivne uloge u provedbi naukovanja obrtnici i pravne osobe podižu kvalitetu strukovnog obrazovanja, jer na taj način osiguravaju najstručnije mentore koji podučavaju naučnike izravno na radnom mjestu. Brojna istraživanja su dokazala da podučavanje na radnom mjestu donose višestruke međusobne koristi za obrte i učenike, a posljedično i gospodarstvo u cjelini.

Postupak relicenciranja

Cjelokupni postupak relicenciranja za obrte i trgovačka društva vode suradnici za obrazovanje u područnim obrtničkim komorama (za Obrtničku komoru Međimurske županije - stručni suradnik za obrazovanje Marijana Haman, tel. 040/313971, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ) koji prvo pisanim putem kontaktiraju obrte i pravne osobe koji se trebaju relicencirati te im pomažu savjetima i uputama, a zatim i pribavljaju dio dokumentacije po službenoj dužnosti.

VAŽNO !!! Znanja iz podučavanja naučnika

Mentori koji nisu polagali ispit iz radne pedagogije (osnovnih znanja o poučavanju učenika na naukovanju), odnosno nemaju položen majstorski ispit, trebaju u svrhu ponovnog izdavanja licencije položiti ispit iz osnovnih znanja o poučavanju učenika na naukovanju.
Ovaj ispit se organizira u područnim obrtničkim komorama, o čemu možete dobiti informacije u područnoj obrtničkoj komori ili na internetskoj stranici Hrvatske obrtničke komore.

Cijene licenciranja i relicenciranja

1. Postupak relicenciranja u slučaju istog sjedišta obavljanja djelatnosti (nije uključena komisija za licenciranje) – 65,00 kuna
2. Postupak relicenciranja u slučaju promjene mentora - 620,00 kuna
3. Postupak relicenciranja u slučaju promjene sjedišta obavljanja djelatnosti (uključena komisija za licenciranje) – 1.000,00 kn

Potrebna dokumentacija

Uz zahtjev izdavanje licencije potrebno je dostaviti:
• dokaz o sjedištu/mjestu obavljanja djelatnosti obrta/pravne osobe – ako je došlo do promjene adrese;
• izjavu kojom pod materijalnom i krivičnom odgovornošću obrt/pravna osoba potvrđuje da materijalno-tehnički uvjeti odgovaraju obavljanju poslova djelatnosti za koju su registrirani;
• dokaz da su mentori i dalje zaposleni u obrtu – ugovori o radu/potvrda i izvod iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za svakog mentora;
• uvjerenje o nekažnjavanju – za svakog mentora;
• potpisanu suglasnost za traženje podataka iz kaznene evidencije – za svakog mentora;
• Zapisnik o ocjeni osposobljenosti radnika za rad na siguran način (zaštita na radu – obveza svakoga tko ima radnike ili učenike) – za svakog mentora.
Napomena: u slučaju da je došlo do promjene adrese obavljanja djelatnosti obrta/pravne osobe, potrebno je ponovo provesti kompletan postupak licenciranja s izlaskom komisije za licenciranje.