Bespovratna sredstava Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je u petak, 05. ožujka 2010. godine, započelo s objavom javnih poziva za projekte poticanja poduzetništva.

Za provedbu Operativnog plana koji se sastoji od šest poticajnih područja - konkuretnost i inovacije, poduzetnička infrastruktura, povoljno financiranje uz subvencije kamata, obrazovanje za poduzetništvo, poticaji za zadrugarstvo i za obrtništvo, te projekti koji se financiraju iz sredstava EU, osigurano je 326 milijuna kuna. Prioritetno područje je poticanje konkurentnosti i inovacija za koje je planirani iznos poticaja u 2010. godini 108,5 milijuna kuna. U cilju poticanja poduzetničke i poslovne klime planirana sredstva za poduzetničke zone i potporne institucije poduzetništva iznose 80,5 milijuna kuna. Obrazovanju za poduzetništvo namijenjeno je gotovo 6 milijuna kuna. Povoljno financiranje malog gospodarstva nastavlja se i kroz projekte kreditiranja uz subvencije kamata. Krediti se provode na razini županija čime se potiče regionalni razvoj, a za subvencije je izdvojeno 55,5 milijuna kuna. Obrtništvu je u 2010. godini ukupni iznos poticaja povećan i iznosi preko 18,7 milijuna kuna.

U 18 poticajnih projekata kojima se potiče razvoj malog gospodarstva, državne potpore su namijenjen rastu i razvoju subjekata malog gospodarstva, ali se kontinuirano nastavlja s poticajima za poduzetništvo žena, mladih, početnika i osoba s invaliditetom kao i poduzetništvom u kulturi. Potiče se i razvoj klastera, zadružnog poduzetništva, obrazovanja u obrtništvu, očuvanje obrta i tradicijski obrti te nastavak rada Regionalnog centra za poduzetničko učenje za zemlje jugoistočne Europe.

Važnu ulogu u provedbi Operativnog plana i ove će godine imati Hrvatska agencija za malo gospodarstvo-HAMAG, koja će zaprimati zahtjeve za većinu projekata. Na internet stranici ministarstva www.mingorp.hr poduzetnicima su dostupni svi projekti, javni pozivi i potrebni obrasci.

Poduzetnici koji žele ostvariti potporu trebaju dostaviti zahtjev i potrebnu dokumentaciju u roku 45 dana od dana objave javnih poziva. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu ministarstva 0800-234-505.