Sa Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije - Obistinile se crne prognoze

skupstina-okNa prvoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije, održanoj u ponedjeljak, 8.ožujka 2010. godine, razmatrani su i prihvaćeni izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2009. godinu, te izvještaj Nadzornog odbora. No, najviše se vremena posvetilo raspravi o dramatičnom stanju u obrtništvu.

 

 

 

 


- Prošlu, 2009. godinu, izdvajam kao godinu u kojoj je zbog katastrofalnih uvjeta poslovanja, galopirajuće recesije i stalne neizvjesnosti u poslovanju, obrte zatvorilo 156 obrtnika, što je čak 8,3% u odnosu na godinu ranije. Tako je 31.12.2009. godine u Međimurskoj županiji djelovalo 1.684 aktivni obrta i 38 obrta u privremenoj odjavi, odnosno ukupno 1.722. Godinu dana ranije bila su 1.833 aktivna i 45 u privremenoj obustavi, odnosno ukupno 1.878. Ranijih godina pad broja obrtnika kretao se od 1-2%, stoga ovaj pad od 8,3% poziv na uzbunu. - istaknuo je Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije na sjednici, te dodao da unatoč višegodišnjim, stalnim upozoravanjima na mogućnost ovakvog razvoja događaja ( problem financijske nediscipline, nedostatka posla, neizdrživog opterećenja obrtnika porezima i doprinosima i drugim davanjima, neopravdana i gotovo potpuna centralizacija u državi, ne poduzimanje nikakvih radnji za suzbijanje rada na crno, problemi u pravosuđu, potpuna anarhija u pogledu opterećenja jedinica lokalne samouprave, nepotizam, korupcija ), niti vlast, niti nadležne institucije, niti jedinice lokalne samouprave nisu reagirale. Država u godini velike recesije nije poduzela nikakve mjere za olakšavanje poslovanja obrtnika, a lokalne su jedinice obaveze čak i povećale, zaključio je predsjednik Faltak.

Iz Izvješća o radu Obrtničke komore Međimurja tijekom 2009. godine predsjednik Faltak izdvojio je dio iz područja zakonodavstva, te je ocijenio da su mnogi propisi, uglavnom loši i diskriminacijski za obrtništvo doneseni pod izgovorom da je to potrebno radi usklađenja s EU i ulaskom u EU, što je i potkrijepio primjerima u donošenju Zakona o radu, a kao izrazito negativan ističe Zakon o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti koji se u potpunosti kosi s europskim poreznim zakonodavstvom i zadire u ustavna prava obrtnika.
Predsjednik se osvrnuo i na aktivnosti Komore vezane uz obrazovanje i promidžbu na sajmovima, te na suradnju s Međimurskom županijom.

Saslušavši probleme predstavnika međimurskih obrtnika, zamjenik župana Međimurske županije, gospodin Anđelko Horvat u svom je obraćanju naglasio da su u Županiji svjesni svih problema s kojima se susreću obrtnici i koji su detektirani u Izvještaju o radu Obrtničke komore Međimurske županije tijekom 2009. godine. Međimurska županija pokušava osmisliti i poduzeti radnje i aktivnosti koje su u okviru njezinih mogućnosti, istaknuo je zamjenik Horvat, ali je istovremeno upozorio neka se ne očekuju neke strašno velike i revolucionarne promjene s njihove strane, jer svi ti predviđeni projekti ovise o financijskoj moći i volji banaka da im izađu u susret. Uz pokretanje programa Mikrokreditiranje u kojima Županija subvencionira kamate i suradnje s Obrtničkom komorom u stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja i promidžbi na sajmovima, vodstvo Županije razmišlja da se pokrenu i određeni poslovi u kojima bi sudjelovali domaći obrtnici, te da se na taj način pokuša doprinijeti izlasku iz krize, što je već sugerirano i gradovima i općinama. U interesu Županije je da svaki, i onaj najmanji obrtnik opstane na tržištu, te da se broj nezaposlenih ne povećava, naglasio je Horvat na sjednici Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije.